Очаква се най-негативният до момента доклад на Еврокомисията по Механизма на сътрудничеството - както по прилагането му, така и по отношение на влизането в Шенген. 

Това заяви днес в Сливен председателят на ДСБ Радан Кънев.

Според него по въпроса за Шенген България може да бъде разделена от Румъния, която от години наред прилага смела антикорупционна политика.

"Корупцията в Румъния е намаляла с 50 на сто, което е естествена последица от ефективно наложените присъди", изтъкна Кънев.

Той каза още, че пролетната сесия на парламента ще бъде най-важната от законодателна гледна точка с оглед на сериозните реформи. Цялостен реформаторски пакет от мерки ще бъде приложен в сфери като правосъдието и сигурността, спешното здравеопазване, лекарствената политика, училищното и висшето образование и други.

"Докато ДПС контролира основни позици в националната администрация, те ще торпилират реформите във всички сфери", заяви лидерът на ДСБ. По думите му всички тези позиции трябва да преминат през конкурси, за да бъдат избрани най-добрите хора.

Кънев коментира и атентатите в Париж, като заяви, че целта на тероризма е да разруши обществата, основани на законност и свободи. 

"Ние трябва да отговорим, като си браним свободите си и втвърдяваме законността", смята той. 

Според него в България съществува от столетия традиционна мирна форма на исляма, а всичко друго е враждебно и чуждо тяло. Той допълни, че случващото се в Париж, Сирия и Ирак не е религия, а брутална политическа тоталитарна доктрина, облечена в религиозни дрехи.