Сниманият в продължение на 12 години филм на Ричард Линклейтър "Юношество" взе главния "Златен глобус" ((Golden Globe Award) за най-добра драма на награждаването тази нощ в Лос Анджелис.

Голямата изненада обаче беше загубата на финала за най-добра комедия/мюзикъл на най-номинирания тази година филм (7 номинации) - "Бърдман" на Алехандро Гонсалес Иняриту. "Златният глобус" бе връчен на лентата "Хотел "Гранд Будапеща" на режисьора Уес Андерсън.

Иняриту загуби и битката за най-дъбър режисьор - статуетката отнесе Ричард Линклейтър за "Юношество".

"Бърдман" все пак взе една от основните награди - за най-добър сценарий на Алехандро Гонсалес Иняриту.

А филмът на руския режисьор Андрей Звягинцев "Левиатан" със замах спечели "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм.

В категорията най-добър актьор в драма победи неизвестният Еди Редмейн ("Вселената на Стивън Хокинг") вместо фаворита Бенедикт Къмбърбач ("Игра на кодове"). За най-добра актриса "глобусчето" взе великолепната Джулиан Мур за ролята си във "Все още Алис".

Като утешителна, макар и напълно заслужена, изглеждаше наградата на Майкъл Кийтън за най-добър актьор в комедия/мюзикъл ("Бърдман"). Ейми Адамс пък взе съответно приза за най-добра актриса в комедия/мюзикъл за ролята си в "Големи очи".

Наградите за най-добри актьори в поддържащи роли отидоха при Патриша Аркет ("Юношество") и Джонатан Кимбъл Симънс ("Издържливост").

Кевин Спейси бе признат за най-добър изпълнител на главна мъжка роля в драматичен сериал ("Къща от карти"), а Рут Уилсън - за най-добра актриса в същата категория за ролята си в "Любовници".

Най-добър комедиен сериал стана "Очевидното" - за проблемите на транссексуалните, а най-добър драматичен сериал - "Любовници".

В номинациите за най-добър анимационен филм победи "Как да си опитомиш дракон - 2".

Звездите, събрали се за церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" в Лос Анджелис устроиха и митинг в памет на жертвите на парижките атентати от изминалата седмица. Някои от тях, сред които Джордж Клуни, се появиха с баджове "Аз съм Шарли" (Je suis Charlie).

"Ние трябва да бъдем обединени срещу всеки, който би искал да потисне свободата на словото навсякъде, от Северна Корея до Париж", заяви Тео Кингма от HFPA - компанията, която предоставя "Златните глобуси".

Напомняме, че "Златен глобус" е награда на Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в Холивуд и най-често носителите на "Златен глобус" отнасят впоследствие и съответния "Оскар". При "Оскарите" обаче няма разделение на драма и комедия и наградата там е една.