Колинда Грабар-Китарович е първата жена президент в историята на Хърватия, предаде Ройтерс. Тя е жената, достигнала до най-високия пост в историята на НАТО.

Това стана факт, след като тя спечели изборите срещу досегашния държавен глава Иво Йосипович. 46-годишната Грабар-Китарович получи 50,40 на сто от гласовете при преброени 99,3 процента от подадените бюлетини на втория тур на вота. Интересното е, че Йосипович водеше след първия тур, проведен на 28 декември 2014 г.

"Всичко свърши, дамата спечели. Моите поздравления!", каза победеният президент, който по професия е юрист и композитор на класическа музика. Той трябва да сдаде поста на наследничката си през февруари.

Грабар-Китарович бе кандидат на опозиционния консервативен Хърватски демократичен съюз. Победата й ще засили шансовете на партията за успех на парламентарните избори, които ще се състоят в края на годината.

Колинда Грабар-Китарович ще бъде едва четвъртият президент в историята на Хърватия, обявила независимост от Югославия през 1991 г. Страната е най-новият член на Европейския съюз, към който се присъедини на 1 юли 2013 г. Тя сериозно пострада от световната икономическа криза.

Икономиката на бившата югорепублика, ориентирана преди всичко към туризма, изпадна в сериозна рецесия през последните шест години. Безработицата достигна до 20 на сто. За тази година прогнозите също не са добри.

Президентският пост в Хърватия е преди всичко церемониален. Държавният глава обаче има думата в определянето на външната политика и отбраната на страната. Новата президентка е заемала поста министър на външните и европейските работи в периода 2005-2008 г., в кабинета на премиера Иво Санадер.

Друг любопитен факт от биографията на Колинда Грабар-Китарович е, че тя е първата в историята жена, заемала поста заместник генерален секретар на НАТО. В това качество тя отговаря за публичната дипломация на алианса. Това става в периода 2011-2014 г., когато генерален секретар на пакта е Андерс Фог Расмусен.