Спечеленият "Златен глобус" от руския филм "Левиатан" на режисьора Андрей Звягинцев разклати сериозно московската върхушка, която до ден днешен отлага премиерата в Русия и не се знае кога и как ще се състои тя.  

"Това говори за високото майсторство на нашите кинематографисти и за тяхното признание на международно ниво", заяви изненадващо министърът на културата Владимир Медински, който нееднозначно се отрече от филма на премиерата му в Кан преди няколко месеца. 

Медински: Абе хубав филм, даже взех да го харесвам...

"Поредната победа на "Левиатан" на режисьора Звягинцев, заснет при поддръжка на културното министерство на Русия, не само радва, но и обнадеждава", цитира ТАСС думите на министъра. Според него това, заедно с наградата във Венеция на Андрей Кончаловски за "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин", било "отличен стимул за работа над връщането на Русия към статуса на водеща кинематографична страна".

Нека напомним, че Медински бе един от първите, гледали филма на Звягинцев в Кан, където "Левиатан" взе наградата за най-добър сценарий. Тогава министърът заяви, че лентата му на правила "сложно впечатление" и че "на "Левиатан" нищо няма да му стане, ако от него се изрежат псувните". "Филмът е талантлив, но на мен не ми хареса", каза тогава Владимир Медински - напълно в духа на тогавашния повей към чистене на псувните от руското изкуство и в духа на днешната политика - да не се финансират филми, неудобни за властта. По време на фестивала в Кан министърът най-сериозно заяви, че е "поразен" от факта, че по време на целия филм героите непрестанно "употребяват спиртни напитки" и приказват с "ненормативна лексика".

Режисьорът на "Левиатан" Андрей Звягинцев обаче не се отмята от думите си пред The Guardian, с които остро разкритикува Медински за намеренията му да се финансират само угоднически на властта филми:

"Медински каза: "Нека всички цветя си растат, но ние ще поливаме само онези, които ни се харесват на нас". След тези думи той трябва да бъде уволнен, защото това е пряко нарушение на конституцията, нарушение на правото на човек да се изразява. Не може да се въвеждат правила в изкуството", заяви тогава Звягинцев за крайно неудоволствие на московската върхушка.