МВР даде поредната (и вероятно последна) много предпазлива пресконференция около приключилата мистерия с изчезването на Петко Сертов.

Както Клуб Z вече писа, ексшефът на ДАНС е бил върнат в страната тази нощ от брат му Тодор и съпругата Емилия през ГКПП-Кулата. На кратък брифинг зам.главният секретар Георги Костов и зам.шефът на столичната полиция Христо Терзийски потвърдиха сухата информация и почти не дадоха нови подробности.

Те казаха, че Сертов е бил „в добро видимо физическо състояние“ и че освен граничните полицаи друг от МВР не е беседвал с него.

Двамата обаче на няколко пъти посочиха, че имат безспорни твърдения, че Сертов не е жертва на престъпно посегателство по време на 27-дневното му изчезване.

Те наблегнаха, че българската полиция няма данни за нито едно от тиражираните по-рано твърдения: нито за регистрирана катастрофа с него в Гърция, нито да е лежал в болница.

„Всяко едно излизане от материята е навлизане в личното му пространство“, подчерта недвусмислено Георги Костов. И двамата със зам.директора на СДВР насочиха повече въпроси за причините за отсъствието му към самия Сертов. 
Запитан дали освен „видимо добро физическо състояние“ и психически е изглеждал добре, Костов замълча. 

Интересно е, че още на 23 декември, когато даде брифинг след засичането на Сертов в гръцки хотел, и главсекът Светлозар Лазаров специално използва повода да се обърне с апел към Петко Сертов "като човек от нашите редици" - да отиде в най близкото полицейско управление - независимо на коя страна еврочленка, и да си покаже личната карта.

"Това ще ни даде възможност ние да прекратим всички процедури, да се ровим в личния му живот и реално да провеждаме оперативно-издирвателни, установъчни мероприятия къде се намира", намекна тогава Лазаров

Освен това двамата висши полицаи обясниха днес, че нищо не ги задължава да търсят Сертов за допълнителни разговори.
Те отказаха да отговорят на многобройните журналистически въпроси колко пари е похарчило министерството за издирването на контраразузнавача, което, както е известно, включваше и вдигане на хеликоптер.

От една страна Костов и Терзийски казаха, че няма да отговарят какво се е случвало със Сертов в дългия период от 23 декември, когато чрез медиите го призоваха да се обади, и нощта на завръщането му – това било личен въпрос към него.

На неколкократно повторения въпрос за разходите обаче зам.-шефът на столичната полиция подчерта, че именно от 23 декември – когато го призоваха да си покаже личната карта в някой участък за да не го дирят, МВР не правило т. нар. излишни разходи. Нещо твърде любопитно, което говори, че от тази дата „картинката“ е била известна на министерството. Костов също повтори тази дата като денят, в който „случаят с г-н Сертов беше изяснен“.

„След поканата, която му беше отправена миналата година, нормално беше да се появи“, каза Терзийски...

„Да, нормално е. Нали в крайна сметка все трябва да започнеш да водиш нормален живот“, допълни го Костов.