Перуанският президент се опита да разпусне парламента, но той го отстрани от длъжност и го арестува по обвинение в бунт в политическа драма, продължила около три часа, предават световните агенции.

Лявоцентристът Педро Кастильо беше на поста 17 месеца и е шестият държавен глава на Перу за последните шест години, посочва Асошиейтед прес.

В сряда той обяви по телевизията, че разпуска парламента, който се готвеше да му гласува недоверие, и че свиква нови общи избори. Обеща и нова конституция. Два часа по-късно се оказа свален, арестуван и обвинен в бунт срещу конституционния ред. 

Президентския пост зае вицепрезидентката Дина Болуарте, която положи клетва, след като депутатите гласуваха със 101 на 6 и 10 "въздържали се" за импийчмънта на на Кастильо.

Кастильо, провинциален учител, дойде на власт с малката разлика от 44 000 гласа на президентски балотаж през юни 2021 г. Подкрепи го бедната провинция заради обещанията му да национализира минната промишленост и да промени конституцията. 

Той обаче нямаше нито своя партия, нито обикновено мнозинство в парламента, където го подкрепяха 37 от 130 депутати. За управлението си оцеля в два опита за импийчмънт и преди третия се опита да разпусне камарата, но тя игнорира декрета му за това. 

АП посочва, че вместо да направи обещаните реформи, Кастильо е затънал в интриги и погрешни кадрови решения. Правителството му е обвинявано в корупция.