Франция сложи край на английската мечта най-сетне за титла от голямо първенство - 2:1 в последния четвъртфинал на Световното. За място на финала "петлите" ще спорят с Мароко. Другият полуфинал е Аржентина - Хърватия. Напълно реално е да се случи финалът от руския Мондиал.

Орелиен Чуамени откри ефектно в 17-ата минута. В 54-ата Хари Кейн изравни от дузпа. В 78-ата Оливие Жиру отново даде аванс на "петлите", а в 84-ата Кейн изтърва втора дузпа за "Трите лъва", която изпълни, дадена с ВАР.

Англия направи силен мач, но това се оказа недостатъчно да преодолее световния първенец. Отборът на Гарет Саутгейт прояви наивитет в някои моменти, но просто изтърва моментите си, включително втората дузпа на Кейн. 

Франция не направи най-силния си мач, но е огромен фаворит да защити титлата си. Много се говореше дали "Трите лъва" ще се справят с Килиан Мбапе. Направиха го, но "сините" имаха други оръжия.

Иронично, мачът започна със спукана топка още в 20-ата секунда. Това стана факт, след като Кайл Уокър посрещна с бутоните си дълъг пас към Мбапе. Двубоят вървеше монотонно, но Франция набираше скорост и в 17-ата минута откри с втория си точен удар.

Опорният халф Орелиен Чуамени получи непокрит топката на около 25 метра от вратата на Пикфорд и без никакво колебание отправи мощен удар с десния крак, който попадна точно в десния долен ъгъл на вратата. 

Веднага след гола Англия натисна и имаше шанс да изравни чрез Хари Кейн, но неговият удар от малък ъгъл бе спасен от съотборника му в "Тотнъм" Юго Лорис. Футболистите на Гарет Саутгейт продължиха да бъдат по-активни и в 25-ата минута имаха претенции за дузпа за нарушение на Дайо Упамекано срещу Кейн, но те не бяха уважени от главния съдия Уилтон Сампайо от Бразилия.

До почивката играта бе равностойна, като френските футболисти се прибраха по-близо до вратата си.

Веднага след паузата обаче Англия осъществи натиск. Джуд Белингам бе съвсем близо до изравняването в 46-ата минута, но Лорис изби в корнер.

В 53-тата минута по-добрата игра на английския тим даде резултат и Букайо Сака спечели дузпа. Нападателят на "Арсенал" изпревари Чуамени, който го препъна и главният съдия Сампайо без колебания посочи бялата точка. Зад топката застана Хари Кейн, който с удар в горния ляв ъгъл изравни за 1:1.

Англия бе много близо и до това да поведе в 70-ата минута, но удар с глава на Хари Магуайър облиза от външната страна страничната греда на Лорис.

Франция обаче нанесе решителния си удар няколко минути след това. В 77-мата минута Оливие Жиру бе оставен непокрит в наказателното поле, но ударът му с левия крак бе избит в корнер от Джордан Пикфорд. Последва ново изчистване след корнера и ново центриране на Антоан Гризман, което попадна точно на главата на Жиру и той вкара за 2:1, като изпревари Магуайър. 

Решителният момент в мача дойде само две минути след това, когато Тео Ернандес изблъска в гръб влезлия като смяна секунди по-рано Мейсън Маунт. Сампайо първоначално остави играта да продължи, но след консултация с ВАР отсъди втора дузпа за Англия.

Кейн отново се нае с изпълнението ѝ, но този път стреля над напречната греда. С това той пропусна да стане реализатор №1 на Англия. С първото си попадение изравни Уейн Рууни - по 53 гола.

Последният шанс за Англия да прати мача в продължениа дойде в десетата минута на добавеното време, но ударът на Маркъс Рашфорд от фаул премина на сантиметри над вратата.

Полуфиналът между Мароко и Франция ще се играе в сряда, ден след сблъсъка между Аржентина и Хърватия, който ще определи другия финалист.