Френският гражданин Фриц-Жоли Хоакин, който чака хасковският съд да реши дали ще го екстрадира, е имал няколко контакта с Шериф Куаши - единия от братята, предизвикали касапницата в Париж. Това съобщи наблюдаващият прокурор пред Нова тв.

Както Клуб Z вече писа, Хоакин е задържан на 1 януари при опит да излезе от наша територия към Турция на ГКПП-Капитан Андреево.

Първата му европейска заповед за арест е издадена по сигнал от съпругата му, че опитва да изведе 3-годишния им син без нейно позволение в посока Сирия. Тя е обяснила, че Хоакин от около 15 г. е приел исляма, но в последните 2-3 години се е радикализирал.  Заповедта е издадена от прокуратурата в гр. Бобини по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница.

Хасковският Окръжен съд ще заседава по казуса днес.

На 12. 01. 2015 г. обаче в българската прокуратура е постъпила втора Европейска заповед за арест, издадена за същото лице, от съд в гр. Париж, съобщават от държавното обвинение. Тя вече е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.