Ръководството на МВР в лицето на министър Иван Демерджиев и главсека Петър Тодоров, заедно със зам.-главния прокурор и изключително приближен на Гешев - Борислав Сарафов, дадоха пресконференция.

Поводът бе акцията срещу дрогата, която тече в последните дни от 7 декември. Тя бе отчетена сбито - че вече са образувани 470 досъдебни и бързи производства, има задържани с 24 часови мерки около 580 човека. В района на училища и други учебни заведения са извършени над 3000 проверки, а само вчера в Джулюница са хванати 6 лица и над 200 кг канабис.

Много по-интересни обаче бяха политическите послания - не чисто наказателно-правните.

Това идва, след като Иван Гешев, който повтаряше, че МВР е в "насипно състояние", "в будна кома" и пр., напоследък говори как министър Демерджиев му е "много симпатичен", че "прави всичко по силите си", а щетите, нанесени върху МВР, били от други.

Така днес Демерджиев, каза, че срещу дрогата са постигнали "един много хубав резултат" и на няколко пъти наблегна специално на съвместните усилия с прокуратурата.

"Радвам се, че по темата наркотици сме на едно менние, радвам се и че намираме все повече теми, по които да сме на едно мнение", обяви вътрешният министър.

Той се зарече, че работата ще продължи и извън територията на страната.

В думите си и Борислав Сарафов настоя "на първо място да подчертае отличното ни сътрудничество с колегите от МВР".

Скоро той не само не е казвал такова нещо, а и нес е е появявал на съвместо събитие с ведомството.

"Винаги съм бил на мнение, че само общите ни усилия могат да дадат резултати", отново наблегна Сарафов.

И за да няма съмнение, допълни:

За съжаление, известно време имаше фактор във взаимодействието ни - този фактор даде негативни резултати", напълно ясен бе Борислав сарафов (който е зам.главен още от мандата на Сотир Цацаров, б.р.).

Сарафов каза още, че дилърите са не само извършители , а често са и жертви, като в Джулюница например дилърът е 16-годишен ученик в Х клас. 

И отново бил убеден, че „съвместните усилия ще дадат положтелен резултат“.

"Дълбоко съм убеден, че безвремието приключи", зарече се Сарафов.

Той каза да очакваме “още новини от съвместната ни работа“.

Кой е "факторът", който кръговете около ГЕРБ, ДПС и прокуратурата "бомбардират" непрестанно, включително чрез прилежащите им медии още от миналата година, едва ли има съмнение.

В началото на август сегашният министър Демерджиев изпадна в задочен спор с предшественика си Бойко Рашков. Това стана, след като сегашният титуляр предприе така характерните във ведомството чистки на шефове.

Тогава Бойко Рашков попита в интервю - дали се спазва принципът „Мутри вън“ или вече принципът бил „Мутри вътре“.

Демерджиев на свой ред му натякна, че би задържал някого, само ако има доказателства - явно реферирайки към 24-часовия арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова по времето на Рашков на 17 март т.г.

"Не бих направил арест, ако не съм убеден, че са налице всички предпоставки за това и нямам стабилни, сериозни и солидни доказателства. Целта на един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно сериозно разследване", каза тогава министърът пред БНР.

Междувременно от Благоевград, където е на посещение, главният прокурор Иван Гешев затвърди тенденцията. Сякаш, за да не остане никакво съмнение, той каза, че са "налице първите данни за сериозни успехи".

На журналистически въпрос доколко е голям проблемът с наркоразпространението, Гешев отговори, че проблемът е голям предвид действията на един предишен министър на вътрешните работи, който по думите му в някаква степен е блокирал съвместната работа на МВР и прокуратурата. Главният прокурор допълни, че двете институции са като „скачени съдове“ – без МВР да разкрие престъпление, прокурорът няма как да повдигне обвинение и да внесе в съда обвинителен акт. 

Главният прокурор посочи, че е обнадежден, че с настоящото ръководство на МВР и прогреса, който вижда при взаимодействието, може да се решат голяма част от проблемите.