Вече над 500 души са се подписали в петиция в подкрепа на водач, който помете и уби момиче на колело в Лясковец (цялата община според НСИ е 7010 души, бел.ред. на Клуб Z).

За всенародната подписка съобщава БНР днес.

Инцидентът обаче съвпадна с изострена обществена чувствителност по темата, тъй като напоследък буквално "валят" ужасяващи катастрофи с жертви и ранени. Например в Бузовград водач на наркотици и алкохол уби дете, след което - точно както при случая с Георги Семерджиев в София - отиде и си легна (линкът по-горе).

Случаят в Лясковец обаче изглежда по-различен. Сега над 500 души подкрепят шофьора, обвинен за катастрофата, при която в началото на ноември загина 11-годишно момче в града. Срещу 31-годишния учител по физическо възпитание и фитнес инструктор Петър Димитров е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при нарушаване правилата за движение. 

В петицията обаче се посочва, че уличната обстановка в Лясковец и конкретното място на катастрофата, при която беше убито детето велосипедист, е с недостатъчно улично осветление и изтрита маркировка, а шофьорът, причинил ПТП, също е косвена жертва в този инцидент. 

„Петър не бива да става изкупителна жертва на външни и независещи от него обстоятелства”, пише в петицията.

В допълнение е посочено, че целта на подписката е Димитров да получи наказание, съответстващо само на неговата вината, но не на обстоятелства, които не зависят от него.

Трагедията, която се случи на 2 ноември, провокира широк обществен отзвук. Последва протест на жителите на Лясковец с искане за подобряване на пътната безопасност в града.

След инцидента се проведе и извънредна сесия на общинския съвет и бяха определени пет места за повдигнати пешеходни пътеки. Общинските съветници поискаха кметът на Лясковец да направи обследване за допълнително осветяване на пешеходните пътеки, както и да съгласува с полицията поставянето на допълнителни пътни знаци за ограничаване на скоростта на движение. 

Решенията все още не са изпълнени, съобщава обаче БНР днес.