Двама души са убити тази сутрин при удар на руските войски по центъра на южния град Херсон, отвоюван през ноември от силите на Киев. Това съобщи канцеларията на президента на Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Взривове са били чути и във втория по големина украински град Харков, предаде сайтът НВ, цитирайки местната администрация. Нямаше веднага данни за пострадали. Населението беше призовано да остане в укритията.

Ударът в Херсон е нанесен на 100 метра от сградата на областната администрация, обстреляна вчера, допълни в Телеграм зам.-шефът на президентската администрация Кирило Тимошенко.

Най-малко един човек е убит, а 9 са били ранени днес при обстрела на Донецк, сепаратистки бастион в Източна Украйна, съобщиха проруските власти, според които това е бил най-масираният украински удар по града от 2014 г. – откакто е минал под контрола на отцепниците. 

През ноември Москва обяви анексията на четири украински региона, включително Донецк, които контролира най-малкото частично.

Кметът Алексей Кулемзин написа в Телеграм, че украинските сили са изстреляли по Донецк 155-мм снаряди и 40 ракети "Град". Улучили са по думите му жилищни блокове, катедрала, офисни сгради, училище и спортна площадка. Служителят разпространи и снимки на разрушенията.