Хърватия е трета футболна сила на Мондиала в Катар. В мача за 3-4 място "ватрените" биха Мароко с 2:1. Забележително е, че на второ поредно Световно тимът на Златко Далич си тръгва с медал - преди 4 г. в Русия беше сребърен. А Хърватия има бронз и от първенството във Франция през 1998 г., когато генерацията бе друга. 

Стана зрелищен мач, всичките попадения в който бяха отбелязани през първото полувреме. За хърватите откри Йошко Гвардиол, малко след това Ашраф Дари изравни, а Мислав Оршич красиво прехвърли вратаря на "атласките лъвове" за 2:1

Мароканците останаха четвърти в света, но това е най-доброто постижение за африкански и арабски отбор в историята.

Мачът тръгна интересно още в седмата минута. При изпълнение на пряк свободен удар Иван Перишич с глава върна чудесно топката към точката за изпъление на дузпа, а там Йошко Гвардиол с плонж с глава вкара неспасяемо до десния стълб на вратаря Ясин Буну.

Гвардиол, за когото вече валят оферти от грандове, стана най-младият голмайстор на Хърватия на световни финали, той е на 20 г. и 328 дни.

Мароко се върна светкавично в мача. Хакием Зиеш изпълни фаул, а Лука Модрич с глава насочи топката назад към наказателното поле. Там най-съобразителен от всички бе защитникът на африканците Ашраф Дари, който с глава отблизо стреля покрай излезлия късно вратар Доминик Ливакович.

В следващите минути хърватите бяха по-активни, като пробваха няколко далечни удара чрез Мислав Оршич и Андрей Крамарич.

В 42-рата минута Мислав Оршич изведе отново Хърватия напред с изключително изпълнение. Той се опита да матира вратаря Буну с фалцов удар в далечния му ъгъл, последният леко изби топката, а тя само се отби в левия му стълб и влетя в мрежата - 2:1.

В 74-ата минута Гвардиол падна в наказателното поле на мароканците и поиска дузпа, но съдията Ал Ясим бе категоричен, че няма. В следващата атака Ен-Несири получи чудесно топка в наказателното поле на хърватите, но вратарят Ливакович излезе и спаси шута му с тяло.

Иван Перишич, който в този мач игра като ляв бек, пропусна възможността да стане голмайстор №1 в историята на Хърватия на световни първенства, като сега дели първото място с Давор Шукер.

В 87-ата минута голям пропуск за Хърватия направи Матео Ковачич.

В последната минута на добавеното време Юсеф Ел Несири се извиси с глава над Перишич, но прати топката малко над напречната глава и това бе всичко в мача.