Един от основните аргументи на ГЕРБ докато търсеха подкрепа за предложеното с техния мандат правителство бе, че партията е първа политическа сила, за нея са гласували над 600 хил. избиратели и останалите партии би трябвало да се съобразяват с това.

Факт е, че на последните избори ГЕРБ е първа политическа сила и събра 634 627 гласа. Но избирателите,които са гласували за партии, чието основно послание е било да извадят ГЕРБ от властта са повече - над 900 хил.

Три политически формации имаха за основно свое предизборно послание изваждането на ГЕРБ от властта - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП. За тези три партии общо са гласували 925 495 избиратели.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" дадоха заявка за правителство на малцинството. Дори гласовете на тези две партии са повече от гласовете на ГЕРБ - 692 697.

"Продължаваме  промяната" има 506 099 гласа, "Демократична България" - 186 528 гласа, а БСП - 232 958 гласа. Тези три партии спазиха обещанието си и не подкрепиха правителство с мандата на ГЕРБ. И именно обещаното от тях преди изборите бе основният им аргумент за неподкрепа.

Въпросът е сега дали във втория мандат ГЕРБ ще направи това, за което призоваваше останалите партии по време на първия мандат. А именно - да се съобразят с преобладаващите обществени настроения.