Руснаците вярвали, че ще нахлуят в Киев за 18 часа след началото на инвазията. 

Това е само едно от разкритията в мащабно изследване на "Ню Йорк Таймс", посветено на първите дни от войната.

Мнозина от командирите на руската армия разбрали за планираното нападение часове преди старта на инвазията на 24 февруари.

По думите на ефрейтор Никита Чибрин, на 23 февруари той и неговият отряд празнували "Деня на защитника" в лагера и похапвали сладки, когато техният командир се приближил и им казал лаконично:

"Утре отивате в Украйна, за да свършите едни глупости".

Повече обяснения не били осигурени.

Друг руски войник, разположен в Беларус, твърди, че е разбрал, че отива на война само час преди да започне да марширува към границата. Заповедта била проста: "Следвайте превозното средство пред себе си и стигнете до Киев в рамките на 18 часа".

Според графика и дневника на звеното – които са получени от "Ню Йорк Таймс" и прегледани от трима независими военни анализатори, които ги смятат за автентични – първите превозни средства от конвоя на въпросния войник трябвало да нахлуят от Беларус и да пристигнат в покрайнините на украинската столица до 14:55 ч. (дори по-бързо от предвидените 18 часа).

Но масивните превозни средства били толкова тежки, че разрушили пътищата, докато се опитвали да се придвижат напред, а конвоят веднага затънал, обяснява войникът. Самото преминаване на границата отнело повече от ден. После ситуацията се влошила - в дневника са записани множество украински атаки и стотици случаи на убити, ранени руснаци и унищожени превозни средства.

Руската федерация планирала почти безпрепятствен 24-часов "спринт" от границата на Украйна до точка близо до река Днепър - разстояние от 402 км. Може би затова прихванати разговори на ранени войници от руски болници разкриват, че окупаторите са били изпратени на война с малко храна, обучение, патрони или оборудване – и са гледали как по-голямата част от събратята във взводовете им са избивани. В запасите на убити и задържани руски войници са открити предмети като карта от 60-те години на миналия век, разпечатка от "Уикипедия" за това как да се работи със снайперска пушка и споменатия вече оптимистичен график за руската инвазия.

Придворните на Путин

"Ню Йорк Таймс" хвърля светлина и около близкото обкръжение на Путин, което е подхранило илюзиите му за слабата украинска армия и малодушните западни партньори. Бивш съветник сравнил пред вестника динамиката на отношенията между президента и "придворните" му със спиралата на радикализацията в социални медии:

"Те четат настроението му и започват да му подхвърлят неща".

Знае се, че Путин не се е допитал до военни експерти, преди да нареди нападението. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също призна в интервю, че е научил за атаката едва след началото й.

САЩ опитали да предотвратят убийството на руски генерал

Съединените щати се опитали да спрат Украйна да убие висш руски генерал - това е още едно от разкритията на "Ню Йорк Таймс". Американски служители разбрали, че ген. Валерий Герасимов планира посещение на фронтовата линия.

Те скрили информацията от украинците, притеснени, че покушението може да доведе до война между САЩ и Русия.

Украинците обаче научили за пътуването и Вашингтон се провалил в призивите към Киев да отмени атаката. При нападението десетки руски войници били убити, но Герасимов не бил сред тях.

Русия - готова да пожертва 300 000 войници

Високопоставен руски служител казал миналия месец на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс, че Русия няма да се откаже, без значение колко нейни войници са убити или ранени. Според източник на НАТО Путин е готов да приеме смъртта или раняването на около 300 000 руски войници - приблизително три пъти повече от изчислените загуби на армията досега. Преди войната, когато Бърнс предупредил Москва да не нахлува в Украйна, друг високопоставен служител на Руската федерация изтъкнал, че руската армия е достатъчно силна, за да се пребори дори с американците.

Дни след началото на инвазията Путин признал, че украинците са се оказали "по-твърди, отколкото ми казаха". Той признал заблудата си в разговор с тогавашния премиер на Израел Нафтали Бенет. Но руският държавен глава бил оптимист.

"Ние сме голяма страна и имаме търпение", уверил Путин.