България подкрепя суверенитета и независимостта на Украйна, е заявил външният министър на България Кристиан Вигенин на среща в Киев с временния президент на Украйна Александър Турчинов, съобщиха от МвнР. Новото правителство заедно с международната общност трябва да създаде условия за спадане на напрежението стабилизация на страната, казал Вигенин.

„Важно е правителството на Украйна да предприеме мерки, с които да  ангажира всички граждани независимо от тяхната етническа принадлежност”,  обяснил българският външен министър.

Той изразил удовлетворение от отказа на г-н Турчинов да подпише решението на Върховната рада на Украйна за отмяна на Закона за държавната езикова политика в Украйна, с който се ограничаваха правата на малцинствата, включително българското. Според Вигенин това е много важен знак към нашите сънародници в Украйна, защото „сигналите, които бяха изпратени от българска страна и други страни членки бяха чути”.

Българският външен министър, който е на двудневно работно посещение в Украйна, се срещна днес с украинския си колега Андрей Дешчица. По време на разговорите бяха обсъдени координацията на усилията на международната общност за разрешаване на ситуацията в Автономна република Крим и правата на българското малцинство в страната.

Вигенин обсъдил със своя колега Андрей Дешчица какво съдействие очаква Украйна за евроамбициите си от България.

Нашият дипломат №1 поканил своя колега да участва в Съвета на външните министри на страните членки на Черноморското икономическо сътрудничество, който ще се проведе във Варна през юни т.г.  Двамата обсъдили и въпроса за изпращане в Украйна на наблюдателска мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Българската делегация поднесла цветя на площад „Независимост” в памет на загиналите по време на събитията, довели до свалянето от власт на президента Виктор Янукович. България е готова да приеме децата на загиналите за ваканция през лятото, казал Вигенин.

Българският външен министър разговарял и с вицепремиера Владимир Гройсман, председателя на партия „УДАР” Виталий Кличко и депутата във Върховната рада и специален пратеник на Украйна за Автономна република Крим Борис Тарасюк.
В Киев Вигенин се срещнал и с представители на българската общност.