Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви тази сутрин, че пътува към САЩ, за да разговаря с американския държавен глава Джо Байдън и да направи обръщение към Конгреса, съобщиха Белият дом и самият украински държавен глава.

Зеленски написа в туитър, че отива в САЩ, "за да  укрепи устойчивостта и отбранителните способности на Украйна". Това е първата визита в чужбина на украинския президент от началото на войната през февруари.

"Президентът Байдън и президентът Зеленски обсъдиха посещението на президента Зеленски във Вашингтон, когато разговаряха по телефона на 11 декември", съобщи в онлайн брифинг за журналисти висш представител на американската администрация, говорещ под условие за анонимност. "И Белият дом миналата сряда, 14-ти, покани официално президента Зеленски да дойде утре (днес - б.р.), сряда, 21-ви".

Програмата на посещението включва "продължителна среща с президента Байдън, среща с ключови членове на екипа по национална сигурност и кабинета на президента Байдън", възможност за обръщение пресата и след това обръщение към двете камари на Конгреса на тяхно съвместно заседание, каза представителят.

Той съобщи, че посланието на Байдън към Зеленски ще бъде, че САЩ ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е нужно“.

Отговаряйки на въпроси на журналисти, представителят каза, че САЩ не очакват войната да свърши скоро и че американският президент няма да оказва натиск върху украинския си колега да търси дипломатическо решение. Той подчерта, че подкрепата в Конгреса за американската солидарност с Украйна, за икономическата, политическата и военната помощ за Киев, е двупартийна и че Байдън разчита тя да остане такава и когато новият Конгрес, чиято долна камара ще бъде доминирана от републиканците, встъпи в длъжност.

"Това, което ще подчертая, е, че президентът не идва (на срещата с украинския му колега - б.р.) с послание, което е за натискане, подтикване или мушкане на Зеленски по какъвто и да е начин", каза представителят. "Това ще бъде послание на солидарност и подкрепа, координация и съответствие и гарантиране, че поставяме Украйна във възможно най-добрата позиция да защитава интересите си и да гарантира целите си".

Си Ен Ен отиде по-далече в коментара си: 

"Пристигането на Зеленски ще предизвика трогателни отзвуци от посещението на британския премиер Уинстън Чърчил във Вашингтон преди 81 години в четвъртък, дни след японската атака срещу Пърл Харбър. Това коледно посещение циментира съюза, който ще спечели Втората световна война и изгради следвоенния демократичен свят", казва в анализ новинарската телевизия.

Визитата ще съвпадне с намерението на Байдън да изпрати на Украйна допълнителна помощ за близо 2 милиарда долара, която включва най-модерните американски ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, каза представителят на администрацията.

САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на $1,8 милиарда в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", както и авиационни бомби с прецизно насочване, предаде и Асошиейтед прес, като се позова на източници от американското правителство.

Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност около един милиард и за още 800 милиона долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и боеприпаси, провеждането на обучения и др.

Успоредно с това Конгресът е на път да одобри още 44,9 милиарда долара помощ за Украйна като част от мащабния законопроект за правителствените разходи. 

Решението за изпращане на батарея "Пейтриът" е взето въпреки предупреждението на руското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се приеме като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за легитимна цел от руската армия.

Не е ясно кога точно батареята "Пейтриът" ще пристигне на фронтовата линия в Украйна, тъй като украинските сили ще трябва да бъдат обучени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се обучението да се проведе в американската военна база "Графенвьор" в Германия.

Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM - Joint Direct Attack Munition).

Засега САЩ не са склонни да предоставят на Украйна американски изтребители, отбелязва АП.

Украинската делегация на на срещата с Байдън възнамерява да поиска ракети ATACMS с далекобойност 300 километра, а също разузнавателно-ударни безпилотници Grey Eagle и Reaper, пише "Политико".

Визитата на украинския президент би била признание, че САЩ са най-важният поддръжник на усилията на Киев да се противопостави на руската инвазия, коментира днес британският "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Вашингтон вече предостави помощ на обща стойност около 50 милиарда долара, включително приблизително 20 милиарда долара в сферата на сигурността, припомня вестникът. В същото време проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за изпращането на милиарди долари за Украйна намалява сред американската общественост.

Изданието "Политико" цитира изказване на Зеленски от вчера:

"Тази седмица е изключително важна за Украйна - за да преживее тази зима и следващата година. Днес нашите бойци ми връчиха нашето знаме и ме помолиха да го предам на тези, чиито решения са много важни за Украйна, за всички наши воини. Ние със сигурност ще го направим. Ние определено ще издържим. Определено ще получим необходимата подкрепа за Украйна!"

В. "Индипендънт“ пише, че посещението идва само ден след като украинският президент направи дръзко и опасно пътуване до град Бахмут, където се водят ожесточени сражения.

На видеоклип, публикуван от неговата канцелария, Зеленски получава в Бахмут украинско знаме и намеква, че ще го предаде на лидерите на САЩ.

"Момчетата ни дадоха красивото украинско знаме със своите подписи, за да го предадем", каза Зеленски във видеото.

"Ние не сме в лесна ситуация. Врагът увеличава силите си, а нашите хора са по-смели и се нуждаят от по-мощни оръжия. Ще го предадем (знамето – бел. ред.) на президента на Съединените щати. Благодарни сме им за подкрепата, но тя не е достатъчна."