"Наистина в историята е показано, доказано, че който пипа клас, пада от власт. И за това ще се погрижим."

Тази откровена заплаха отправи днес към депутатите вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов по повод на вчерашното решение на депутатите да създадат юридическия термин "брутна минимална работна заплата", в която да влиза и "клас прослужено време". Идеята на ГЕРБ, подкрепена вчера от "Продължаваме промяната", които днес сами се отказаха, първо мина през социалната комисия, но сега става ясно, че най-вероятно няма да мине през зала. 

Идеята бе да се създаде такава юридическа структура, че в размера на минималната работна заплата да влизат клас прослужено време, както и бонусите за нощен труд, за извънреден труд и други такива плащания. Това взриви синдикалните организации и БСП, които обявиха, че при така зададените параметри в някои случаи минималната работна заплата ще падне дори под сегашното ниво от 710 лв. и че в никакъв случай не става дума за никакво увеличение. В момента минималната заплата е точно 710 лв. и всички допълнителни плащания са върху това число.

Най-интересна бе позицията на ПП, които вчера защитиха промяната, като я обосноваха с това, че тя е важна за държавните служители, които ще получават заплащане според работата, а не според стажа си. Никой нямало да получи и намалена заплата, твърдяха те.

Днес обаче Искрен Арабаджиев се появи на брифинг с Корнелия Нинова и синдикатите и обяви: 

"Предложението за брутна минимална работна заплата има своите аргументи, но в момента не можем да подсигурим, в краткото време да направим адекватна дефиниция, която да е недвусмислена след това.

Така, че ние подкрепяме занапред минималната работна да бъде както досега -  основна, върху нея да се начислява класът и всички други постоянни възнаграждения, които имат работниците. Но тя да бъде 50% от средната работна заплата за страната за първите 2 тримесечия на годината."

Логично - идеята за брутна минимална заплата, в която да влизат допълнителните плащания, се харесва най-много на работодателите, защото ще намали техните разходи. Синдикатите обаче още вчера обещаха протести и с днешните заплахи като че успяха да победят.

Утре в залата на НС влиза удължителният Закон за бюджета.