Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха с квалифицирано мнозинство на писмена процедура регламент за механизъм за корекция на пазара, чиято цел е да защити гражданите и икономиките от прекалено високи цени на „синьото гориво“.

Той въвежда ценови таван на руския газ от 180 евро за мегаватчас. Механизмът ще бъде задействан при едно от следните условия:

• 1. Ако цената на газа на хъба TTF надвиши месец по-рано 180 евро за мегаватчас за три поредни работни дни;

• 2. Ако разликата между нея и референтната стойност на втечнения природен газ на световните пазари е повече от 35 евро за същия период.

Щом бъде активиран, механизмът ще действа в продължение на най-малко 20 работни дни.

Регламентът влиза в сила на 1 януари 2023 г. Прилагането му ще стане възможно от 15 февруари.

Механимът е временен с продължителност една година.

България е сред страните, подкрепили тавана, става ясно от съобщението на Съвета. Министърът на енергетиката Росен Христов на няколко пъти изтъкна, че страната ни е в групата, която иска таванът да бъде от 150-160 евро. А бизнесът у нас иска той да бъде под 200 лева.

Против механизма е гласувала единствено Унгария.

Австрия и Нидерландия са се въздържали. Според Нидерландия липсва приемлива и всеобхватна оценка преди влизането на механизма в сила. В Хага смятат, че той ще има отрицателен ефект върху газовия пазар и сигурността на доставките.

Германия подкрепя предложението, но заявява, че остава критично настроена към ценовия таван. Берлин мотивира подкрепата си с факта, че още по-зле би било, ако ЕС не действа единно. Въпреки това трябва да бъдат добавени редица механизми за контрол.