Сенатът на САЩ прие снощи законопроект за държавните разходи на обща стойност 1,66 трилиона долара до 30 септември 2023 г., в които влизат и 44,9 милиарда долара помощ за Украйна, предаде Си Ен Ен.

Пакетът предвижда 772,5 милиарда долара за национални програми, несвързани с отбраната и 858 милиарда долара за финансиране на отбраната.

Той включва близо 44,9 милиарда долара за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна и за съюзниците в НАТО и около 40 милиарда долара за отговор на стихийни бедствия.

По-рано Сенатът прие поправка към законопроекта, която позволява да бъдат предадени на Украйна замразените активи на руски олигарси в САЩ.

Сенаторите изпратиха законопроекта за одобрение в Камарата на представителите, предаде Ройтерс. Ако тя също го одобри, законопроектът ще бъде изпратен на президента на САЩ Джо Байдън за подпис и след подписването ще се превърне в действащо законодателство.  

Приемането на законопроекта бе забавено, след като сенаторът консерватор Майк Лий от Републиканската партия внесе в сряда вечерта поправка, с която се цели забавяне на имиграцията. Този ход накара демократите да предложат конкурентна поправка, с която се искаше увеличаване на финансирането на различни правоприлагащи органи, които работят по границата.

И двете поправки не бяха приети, което на практика позволи на законодателите да продължат с процедурата по приемането на законопроекта.