В Израел Бенямин Нетаняху ще представи правителството си в парламента този четвъртък, 28 декември, предаде АФП, цитирана от БНР.

След победата си на 1 ноември Нетаняху си осигури мандат за съставяне на правителство, което получи подкрепата от ултраортодоксалните еврейски партии и крайнодесния блок. И изглежда, че 73-годишният Нетаняху ще бъде отново министър-председател. Той заемаше този пост първо между 1996 и 1999 г., а след това пак в продължение на 12 години - между 2009 и 2021 г.

В изявление на говорителя на парламента Ярив Левин се казва, че гласуването на правителството ще стане в 11 часа местно време в четвъртък на специална сесия на Кнесета. Това би било най-дясното коалиционно правителство в историята на Израел. Към момента не е ясен конкретният състав на кабинета на Нетаняху, но неговата партия “Ликуд” ще управлява заедно с най-големите утраортодоксални партии и членове на крайния блок, пише Франс прес.

Крайният националист Итамар Бен-Гвир вероятно ще бъде министър на националната сигурност. Ключови постове се очаква да получат и други крайнодесни политици, като, за да могат някои от тях да заемат длъжностите, се очаква дори да се приеме законодателство, с което да се премахнат ограниченията за кандидатите, касаещи минали присъди. Самият Нетаняху също оспорва обвинения за корупция в съда.

Според анализатори новото правителство разпалва опасенията от военна ескалация на Западния бряг.