Награждаването със "Златен глобус" на филма на Андрей Звягинцев "Левиатан", силно повишаващо шансовете му да вземе и "Оскар", беше практически игнорирано от руските държавни телевизии Първи канал и "Россия-1", отбеляза авторитетното сп. Forbes.

Това събитие не влезе в нито един от новинарските анонси на двете федерални телевизии, а за наградата се споменаваше само между другото в съобщения от по 15-30 секунди, уточнява Forbes.

Авторът на статията - кинокритикът Юрий Гладилщиков, напомня също, че "моментално няколко руски ястреби се нахвърлиха върху "Левиатан", обвинявайки филма в прозападна конюнктурност". Това наблюдение е в унисон с изявлението на руския политик Сергей Марков, че във филма има "ярко изразен антиправославен акцент" заради факта, че във филма е показано как църквата помага на властта да манипулира и мачка обикновените хора. 

Гладилщиков отбелязва и че на фона на многото международни награди и на ласкавото отношение на независимите критици по цял свят, "има човек, на когото филмът откровенно не се хареса и той го заяви още в Кан - това е министърът на културата на Русия Владимир Медински."

"В тази ситуация още повече ми се иска "Левиатан" да спечели сега и "Оскар". Не само защото е достоен. Но и затова, че Министерството на културата тогава ще се окаже пред страшна дилема: или да се присъедини към триумфа на филма (в който има жестоки политически изказвания за съвременната руска власт), или да го обяви за дяволско творение на Запада", пише Юрий Гладилщиков.