Близо един милион души се стекоха на месата, отслужена от папа Францск в столицата на Шри Ланка. На нея светият отец за първи път канонизира за светец мъченик от страната.

Светият отец Франциск по време на службата.

Духовният пастир на католиците посъветва присъстващите да следват примера на Джоузеф Ваз, който е били мисионер в Коломбо през XVII век.

Силният вятър неколкократно развя одеждите на папата.

Търсете истината, за да стигнете до правдата и единството, заяви папата по време на литургията. Той даде за пример свети Ваз, който се е борил за търпимост между религиите, компромис и в никакъв случай проповядване на религиозна вражда. Животът на мисионера показва значението на вярата отвъд религиозните разделения, като подчертава, че истинското поклонение пред Бога ражда плод не на насилие или омраза, а на святост към живота, каза папа Франциск.

"Религиозната свобода е фундаментално човешко право. Всяка личност трябва да бъде свободна, дали сама или заедно с други съмишленици, да търси истината и открито да изразява вярата си", подчерта главата на Римокатолическата църква.

Сред участниците в месата по-голямата част бяха млади хора.

 

Атмосферата на месата бе неалекризираща, предаде кореспондент на Би Би Си от мястото на събитието. Под жаркото слънце хората бяха дошли с малките си деца и слушаха в захлас думите на папата. Много хора бяха пристигнали чак от родния град Гоа на новия светец.