Опитът на "Продължаваме промяната" да търси парламентарна подкрепа за проект на решение с четири приоритета и план-график за различни дейности по изпълнението им като залог за съставяне на правителство, "катастрофира" още в деня, в който бе обявен. БСП няма да даде гласовете на своите депутати, а от "Български възход" имали "резерви".

Това се разбра от срещата между ПП, "Демократична България", левицата и хората на Стефан Янев днес в Народното събрание, няколко часа след като президентът Румен Радев връчи на кандидата на "Промяната" за премиер акад. Николай Денков втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. В първоначалния вариант от ПП предлагаха този документ да е под формата на декларация, но днес, по време на публичната част от срещата при Радев, Денков заяви, че финално ще е проект на решение, тъй като това задължава подкрепилото го мнозинство да го изпълни.

Въпросният проект на решение бе разпространен малко по-късно, като в този момент тясното ръководство на социалистите заседаваше, за да вземе решение ще даде ли подкрепа. И дойде отговорът - няма. Лидерката Корнелия Нинова не присъства на срещата в НС. Вместо нея говори Кристиан Вигенин. 

"БСП няма да подкрепи проекта на решение", заяви той и изтъкна несъгласие по някои въпроси, сред които били данъчните. - "Нямаме съгласие по тях, не можем да правим компромиси."

А на този етап текстовете "нито могат да бъдат извадени, нито коригирани". Отделно, от БСП не били съгласни декларацията да е проект на решение, "което е по-ангажиращо". Потвърждавали обаче готовността си да водят "конструктивен диалог, който може да доведе до избор на правителство". Не се разбра какво се има предвид, но пък Вигенин изтъкна, че лансираната формула на правителство на малцинството го правела зависимо от случайни мнозинства.

В отговор Денков даде да се разбере, че не е изненадан от решението на хората на Нинова, изтъквайки разделителните линии, които и ПП има със социалистите - позицията за войната в Украйна, Изборният кодекс.

От името на "Български възход" пък говори юристът от партията Александър Николов. Лидерът Янев също не участва в днешната среща. 

"Подобно на БСП и ние имаме своите резерви по отношение на част от текстовете", заяви той.

Но за разлика от социалистите, от БВ смятат, че има време и място за корекции и до петък щели да дадат предложенията си.

От БВ също не са съгласни текстът да е решение на парламента. Имало и трудно осъществими предложения - предвид реалностите в НС и в обществото, смятат още оттам.

"Много трудно бихме дали на гражданите ангажимент в какъв срок бихме ги изпълнили", посочи още Николов.

По отношение на фискалната политика той заяви, че "наистина има амбициозни неща", но как няма да се не се надхвърли дефицитът от 3 на сто от БВП, ако се изпълнят те. Но пък "тази декларация дава основа за начало на разговор".

"Символично е, че тук са трите партии, които се очаква, поне според медиите, да получат третия мандат. Надявам се, че това, което успяхме да свършим заедно тези дни, ще бъде полезно, ще бъде използвано" - заяви в отговор Денков.

"Ние не държим на юридическата форма "проект на решение", а този документ да бъде гласуван до края на седмицата - може да е декларация, може да е решение. Така че за нас не е проблем да бъде върнато под формата на декларация, стига да бъде гласувано до края на седмицата", допълни той.

Както е известно, ако документът не бъде гласуван или пък бъде, но не намери парламентарно мнозинство, Денков ще върне празна папката с мандата на Радев. Т. е. ПП няма да предложи състав на кабинет, който да бъде гласуван в пленарната зала. На практика подкрепа за декларацията/проект на решение ПП намери само при "Демократична България", изразена днес от съпредседателя ѝ Христо Иванов.