Тежки боеве се водиха в събота в Донбас въпреки 36-часовото едностранно прекратяване на огъня, което Русия обяви за Коледа, предават украинските и руските медии.

С началото на денонощието руснаците са обстреляли 76 пъти град Соледар в района на Бахмут в Донецка област, каза говорителят на украинската източна войскова групировка Серхий Чреватий, цитиран от сайта "Гордон". По думите му в града се водят кръвопролитни боеве. От сутринта е имало 10 стълкновения.

Агенция УНИАН съобщи, че руснаците за пореден път са обстреляли Бахмут, убивайки най-малко двама и ранявайки 13 души.

Руските войски са осуетели опит на украинските сили да атакуват руски позиции в донецкото направление, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Той каза, че силите на Киев в района са загубили 50 души - убити и ранени - заедно с танк и автомобил. Никоя от тези информации не би могла да бъде независимо проверена.

По-рано в събота назначените от Русия власти на кримския град Севастопол обявиха, че противовъздушната отбрана е свалила дрон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В Севастопол е базиран руският Черноморски флот. 

Михаил Развожаев, подкрепяният от Русия губернатор на града, написа в "Телеграм", че дронът е бил свален в ранните часове на деня. Засега няма коментар от страна на Украйна.  Дронът е бил свален над водите на Черно море близо до  Севастопол.

Пристанището на града на няколко пъти бе взето под прицел от украински дронове. На 4 януари, например, два дрона бяха свалени.

Вчера по обед руско време влезе в сила едностранно прекратяване на огъня, обявено от руския президент Владимир Путин по повод православната Коледа. То ще продължи 36 часа.

Украйна отхвърли прекратяването на огъня и го определи като лицемерна тактика за отклоняване на на вниманието, прилагана от руските окупатори.

Вчера въпреки прекратяването на огъня в цяла Украйна зазвучаха сирени, като тревогата бе отменена едва след два часа.

САЩ заявиха, че вчерашните удари в Източна Украйна са показали, че нареденото от Владимир Путин прекратяването на огъня по повод православната Коледа е било "циничен" ход, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Мисля, че валидността на тази оценка се потвърди, като се има предвид това, на което бяхме свидетели през целия ден", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, припомняйки, че вече е използвал това прилагателно, за да опише руското съобщение. "Скептицизмът ни е оправдан от това, на което станахме свидетели от страна на Русия по време на този конфликт", добави той.

"Опасяваме се, че Москва ще използва всяко спиране на боевете, за да се превъоръжи, прегрупира и накрая да атакува" още по-ожесточено, заяви говорителят.

Вчера продължиха артилерийските престрелки в Бахмут, центъра на боевете в Източна Украйна, както и обстрелите в други части на страната. Обявеното от Москва 36-часово едностранно прекратяване на огъня беше осъдено като маневра от Киев и западните му съюзници.

Муеждувременно, украинският президент Володимир Зеленски отново изрази благодарността си, след като Вашингтон, Берлин и Париж обещаха да доставят бронирани бойни машини, отбелязва ДПА, като цитира негово видеообръщение.

"Силата на Украйна и партньорското сътрудничество в областта на отбраната", достигнаха ново ниво, подчерта той. "Отсега нататък Украйна разполага с повече противовъздушна отбрана, повече бронирани машини, за първи път западни танкове, повече оръдия и снаряди."

"Германия направи значителна крачка напред в укрепването на сигурността не само на Украйна, но и на цяла Европа", добави Зеленски.

Ангажиментът на САЩ за първи път да доставят на Киев бойни машини "Брадли" е точно това, от което се нуждае Украйна, подчерта той. Според него официалното изявление показва, че посещението му във Вашингтон миналия месец е дало конкретни резултати, отбелязва Ройтерс.

Оръжията са част от нов пакет от американска оръжейна помощ за Украйна на стойност 3 млрд. долара.

Зеленски - който непрестанно настоява пред съюзниците да да изпраща повече оръжия - благодари  на президента на САЩ Джо Байдън и на американския Конгрес. Той изказа благодарността си и към Германия, която ще изпрати бойни машини за пехотата и система за противовъздушна отбрана.