Полша обмисля свои танкове "Леопард", германско производство, веднага след като получи по-модерни заместители за тях от Южна Корея, с която има голяма оръжейна сделка, пише днес украинската агенция Укринформ, позовавайки се на публикация в американския финансов всекидневник "Уолстрийт джърнъл". 

Коментирайки днес статията пред журналисти, полският министър-председател Матеуш Моравецки каза, че такава военна помощ страната му би оказала само съгласувано с останалите съюзници в НАТО, предаде руската агенция РИА Новости.

В началото на войната Варшава изпрати на Киев 240 свои модернизирани танка от съветския модел Т-72. Според "Уолстрийт джърнъл" Полша в момента има 240 танка "Леопард", които са достатъчни за две бригади.

Миналия юли Полша се договори да купи 180 танка и над 200 гаубици от Южна Корея в сделка за 5,8 милиарда долара. Първите десет танка от типа „Черна пантера К2“ и на 24 гаубици тип „Буря К9“ пристигнаха на полското пристанище Гдиня миналия 6 декември. 

Първите южнокорейски танкове и гаубици пристигнаха в Полша

По-рано Испания беше изразила готовност да даде на Украйна 40 танка "Леопард" от своя мобилизационен резерв, но за целта беше необходимо съгласието на Германия.

Междувременно, Лора Купър, помощничка на американския заместник-министър на отбраната, обясни пред журналисти защо САЩ изключват да изпратят на Украйна своите най-модерни танкове М1 "Ейбрамс". Причините са големият им разход на гориво и сложната поддръжка, пище "Вашингтон пост". Тези танкове тежат по 55 тона и имат газотурбинни двигатели.

По-рано тази седмица Франция, Германия и САЩ обявиха, че за първит път ще изпратят на Украйна бойни машини западно производство, които могат да унищожават танкове. С това те изведоха военната си помощ за Киев на нов етап, за който той отдавна настоява. Досега Украйна получаваше от съюзниците в НАТО такава техника от съветски образец - главно от бившите държави от източния блок, които имат още запаси от нея. В замяна те договаряха заместители от натовски стандарт. 

Междувременно италианският всекидневник "Република" съобщи, че САЩ да помолили Италия да ускори изпращането на Украйна зенитно-ракетни установки САМП-Т, които могат да унищожават самолети на разстояние до 100 километра и ракети - на разстояние до 25 километра.