Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Николай Денков върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство. В края на миналата седмица решението, предложено от "Продължаваме промяната" с приоритети, които биха могли да обединят парламентарните партии за евентуален кабинет с втория мандат, не събра подкрепа.

"Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление този списък с национални цели и приоритети не получи достатъчно политическа подкрепа. Сигурен съм, че това усилие си струваше. Дискусията накъде трябва да се развива България тепърва предстои", каза Денков.

Президентът Румен Радев изтъкна, че единственият начин да се състави правителство в третия мандат, е ако се постигне договореност между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Подобна идея вчера бе лансирана от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Радев каза, че именно това би искал да обсъди с "Продължаваме промяната" днес.

След срещата Денков не даде ясен отговор на въпроса възможно ли е да има някаква разбирателство с ГЕРБ.

"Нека да видим на кого ще даде президентът третия мандат. Мандатоносителят трябва да обяви процедурата. Нямаме червени линии, трябва да се обсъждат политиките, които са полезни за страната. Ясно е, че ще бъдат различни подходите на различните партии за трети мандат. Бихме обсъждали политиките с всяка една от тези партии. ГЕРБ мина с първия мандат.

Договорка е думичка, която ние не използваме Съгласие може да има по политиките, Да кажем - една правосъдна реформа. Как си представя ГЕРБ една правосъдна реформа. Голяма част от партиите в парламента изобщо не са готови да водят дискусия за това какво е полезно за България, те избягаха от тази дискусия".

Това каза Денков.