Правителството на Обединеното кралство потвърди за първи път, че планира да изпрати танкове Challenger 2 на Украйна, предаде "Файненшъл таймс", цитирайки говорител на британското правителство.

Премиерът Риши Сунак поиска от министъра на отбраната Бен Уолъс да "работи с партньори" през следващите седмици и да подпомогне Украйна, "включително чрез предоставянето на танкове", казал говорителят пред журналисти.

"Ако бъде постигната сделка за доставка на Украйна на танкове Challenger 2 на британската армия, това ще бъде първият случай, в който западна страна ще достави на Украйна модерни тежки бойни танкове", добавил той.

На 10 януари говорителят Риши Сунак обяви, че Великобритания все още не е взела окончателно решение относно доставката на машините Challenger 2 на въоръжените сили на Украйна, след като "Скай Нюз" обяви, че Лондон обмисля да изпрати 10 танка.

По-рано президентът на Полша Анджей Дуда потвърди, че страната му ще предаде на Въоръжените сили на Украйна танкова рота германски Leopard 2.