Днес ще стане ясно коя политическа сила ще получи третия мандат. В неделя изтича срокът, в който президентът Румен Радев трябваше да реши на кого да го връчи.

Очаква се по-късно днес с официално съобщение администрацията на президента да обяви час за връчване на третия мандат за съставяне на правителство.

Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

До тук се стигна след два неуспешни опита на първите две парламентарни формации. ГЕРБ-СДС предложи премиер и състав на кабинет, но те останаха само на хартия, защото първата по численост парламентарна група успя да събере само 115 гласа подкрепа в парламента.

Провали се и вторият опит за съставяне на правителство – на "Продължаваме промяната", която върна празна папката с втория мандат на президента на 9 януари.

Конституцията предвижда трета и последна възможност. Тя е по избор на президента, който трябва да реши коя от останалите пет формации – ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" или "Български възход" - ще получи последната възможност да формира правителство.