По време на днешното си посещение в Хага министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок планира да обсъди как руският президент Владимир Путин може да бъде подведен под отговорност за войната срещу Украйна. Тя се срещна с председателя на Международния наказателен съд Пьотър Хофмански, а след това и с главния прокурор Карим Хан.

Главният прокурор Хан вече проучва ситуацията в Украйна. Разследвания могат да се водят за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

В случай на агресия обаче, каквото представлява започнатата от руския президент Владимир Путин война, съдът не може да предяви обвинения или да предприеме други действия, защото Русия не е държава членка. Това е една от причините на Общото събрание на ООН през септември украинският президент Володимир Зеленски да поиска сформиране на специален трибунал.  

Германският министър на правосъдието Марко Бушман каза снощи в Берлин, че е очевидно, че войната на Русия е незаконна според международното право и допълни, че би искал да види още повече решителност в предприемането на съдебни действия.

"Ако това е най-бързият и целенасочен начин, смятам, че създаване на специален трибунал е напълно възможно" и че са възможни няколко варианта за такъв трибунал, добави той.

Това може да бъде "украински съд - международен трибунал, създаден въз основа на международен договор с участието на Украйна", предложи Бушман. Министърът добави, че има възможност и за хибридна форма - специален съд, създаден въз основа на украинското право с участието на международни съдии, чието присъствие е важно, за да се гарантира безпристрастност по време на наказателното производство.