Целта на специалната военна операция е да се сложи край на войната. Това обяви руският президент по време на среща с ветерани от блокадата на Санкт Петергбург преди 80 години.

"Всичко, което правим днес, включително специалната военна операция, е опит да спрем тази война. Това е значението на СВО. И да защитим нашите хора, които живеят там, на тези територии. Това са наши исторически територии, както вече казах. Сега няма да давам никакви оценки...

Русия се бе примирила с тези събития, независимо че това са наши исторически територии. Но въпреки това не можехме да не реагираме на това, което започна да се случва там след държавния преврат. Когато започнаха да унищожават хората, които живеят на тези територии, само защото смятат, че са свързани с руската култура, с руския език", каза Путин.

Президентът не уточни точно как пълномащабната инвазия на 24 февруари с основна цел превземането на Киев и свалянето на "нацисткия режим" на Зеленски се вписва в плановете му да се спре конфликта от 2014 г., както и да се защитят жителите на Донбас. Които днес са подложени на много повече опасности откогато и да било преди старта на нападението.

Путин обаче увери без да предоставя каквито и да е доказателства, че голяма част от украинците все още подкрепят Русия.

По-рано държавният глава посети завод за производство на системи за ПВО, където изрази увереност в неизбежността на руската победа.

"От гледна точка на крайния резултат и победата, която е неизбежна, има няколко неща, които не са изчезнали и лежат в основата на нашата победа. Това е единството и сплотеността на руския и изобщо на многонационалния руски народ, това е героизмът на нашите бойци в рамките на специалната военна операция и на фронтовите линии, както и, разбира се, работата на отбранително-промишления комплекс, на предприятия като вашето", каза Путин. "Победата е сигурна, нямам съмнения в това".

Вчера анонимни Z-канали намекнаха, че на 18 януари Путин може да промени статуса на "специалната военна операция".

"Утре СВО ще приключи официално", написа провоенният канал Veteran’s Zapiski.

Това поне засега така и не се случи. А много канали вече твърдят, че Путин е напуснал Петергбург.

Подоляк: Путин е предвидим в своя "оруелизъм"

Путин е предвидим в своя "оруелизъм".

Това обяви в Туитър съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

"Путин е предвидим в своя "оруелизъм". "СВО е опит за прекратяване на войната. Войната е мир. Робството е свобода. Окупираните земи на Донбас са историческа част от Руската федерация под измамното име Л/ДНР". Прозрение няма да има. Преговорите са невъзможни. РФ е фокусирана само върху войната."