Украйна призова в четвъртък Западът най-накрая да й изпрати тежки танкове, докато началниците на отбраната на Съединените щати и Германия бяха пред сблъсък по темета за оръжията, които според Киев могат да решат изхода на войната, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще бъде в Германия в четвъртък и ще се срещне с новия министър на отбраната, ден преди те да бъдат домакини на среща на десетки съюзници, за да обещаят оръжия за Украйна, посочи агенцията.

Тази среща, в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, беше сочена като шанс за предоставяне на оръжие за промяна на хода на войната през 2023 г.

На първо място в дневния ред са тежките танкове, за които Киев казва, че трябва да отблъсне ново руско нападение и да започне контраофанзива, за да си върне окупираната територия.

„Нямаме време, светът няма това време“, написа Андрий Ермак, ръководител на администрацията на украинския президент, в приложението за съобщения Телеграм в четвъртък.

„Въпросът за танковете за Украйна трябва да бъде затворен възможно най-скоро“, каза той. „Ние плащаме за бавността с живота на нашия украински народ. Не трябва да бъде така".

Украинският президент Володимир Зеленски отправи подобна молба чрез видеовръзка към лидерите, събрани на Световния икономически форум в Давос в сряда, призовавайки ги да снабдяват страната му, преди Русия да извърши следващите си наземни ракетни и бронирани атаки.

„Доставките на западни танкове трябва да изпреварят ново нахлуване на руски танкове“, каза Зеленски.

Но за да може Западът да изпрати танкове, Вашингтон ще трябва да разреши противопоставянето с Берлин, който досега се въздържаше да разреши на страните да изпратят своите танкове "Леопард 2" (Leopard 2), "работен кон" на военните в цяла Европа.

Вашингтон и много западни съюзници казват, че "леопардите" - които Германия произвеждаше с хиляди по време на Студената война и изнасяше за своите съюзници - са единствената подходяща опция, налична в достатъчно големи количества.

Източник от германското правителство каза, че Берлин ще оттегли възраженията си, ако Вашингтон изпрати свои собствени танкове "Ейбрамс" (Abrams). Но американски служители казват, че Ейбрамс е неподходящ за Украйна, защото работи с турбинни двигатели, които използват твърде много гориво за да може претоварената логистична система на Киев да ги поддържа на фронта.

Полша и Финландия вече казаха, че ще изпратят "леопарди", ако Германия отмени ветото си, а други страни посочиха, че също са готови да го направят. Великобритания увеличи натиска, като наруши табуто върху тежките танкове миналата седмица, предлагайки рота от своите "Чалънджър - 2" (Challenger 2), въпреки че много по-малко от тях са в наличност в сравнение с "Леопард 2".

Колин Кал, висш политически съветник в Пентагона, каза в сряда, че танковете "Ейбрамс" вероятно няма да бъдат включени в следващия пакет от военна помощ на Вашингтон от 2 милиарда долара, който ще включва и колесни бронирани машини "Страйкър" (Stryker).

„Просто не мисля, че вече сме стигнали дотам“, каза Кал. "Танкът "Ейбрамс" е много сложно оборудване. Скъпо е. Трудно е да се обучаваш на него. Има реактивен двигател."

Германия смени своя министър на отбраната тази седмица и казва, че решението за танковете е първата точка от дневния ред на новия министър Борис Писториус, който трябва да се срещне с Остин.

Украйна, която разчита предимно на варианти на танкове Т-72 от съветско време, казва, че новите танкове ще дадат на нейните войски мобилна огнева мощ, за да прогонят руските войски в решителни битки.

Западните танкове имат по-ефективна броня и по-добри оръдия от тези от съветската епоха. Стотици от тях бяха унищожени от двете страни по време на 11-те месеца на война в Украйна.

Боевете са съсредоточени в южната и източната част на Украйна, след като първоначалното нападение на Русия от север, насочено към превземането на Киев, беше осуетено през първите месеци на „специалната военна операция“ на Русия.

След големите украински успехи през втората половина на 2022 г. фронтовите линии до голяма степен бяха замразени през последните два месеца, като нито една от страните не постигна голям напредък въпреки големите жертви в интензивната окопна война.

„Ситуацията на фронтовата линия остава тежка“, каза Зеленски във видео обръщение в сряда. „Виждаме постепенно увеличаване на броя на бомбардировките и опитите за провеждане на настъпателни действия от страна на нашествениците.