"Вярвам, че Русия ще се отдалечи от идеите за отмъщение. Дали ще реши да се занимава с това, не знаем. Смятаме, че е много важно да бъде уважаван суверенитета на България. Смятам, че Русия може да вземе различни решения от тези в момента."

Това заяви днес държавният секретар на САЩ Джон Кери пред журналисти на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов. Той е на еднодневна визита у нас по покана на колегата си Даниел Митов.

Визитата на Кери бе съпроводена с драконовски мерки за сигурност.

Вероятният повод за тези думи са както кризата в Украйна, така и решението на Русия да спре изграждането на тръбопровода "Южен поток". Един от обявените мотиви бе отказът на България да разреши полагането на тръби по морското си дъно.

САЩ ще изпратят свой енергиен експерт в помощ на българското енергийно министерство за изработването на план за енергийното бъдеще на страната ни, увери Кери. Той заяви американската подкрепа за разнообразяването на енергийните доставки за България, защото никоя страна не трябва да бъде изцяло зависима от друга страна за тях. Първият дипломат на Америка обяви за приоритет построяването на газовата връзка на страната ни с Гърция особено след решението на Русия да спре "Южен поток". Той разговарял за насърчаване на интерконектора с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович.

"България наистина заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени. Нашата надежда е, че Русия ще вземе различни решения от вече обявените, но ние от САЩ и Европа сме до България в справянето й с енергийните предизвикателство", каза Кери.

Бойко Борисов от своя страна настоя, че  мораториумът върху фракинга на шистов газ у нас ще остане, докато не бъде открие технология, която да гарантира 100 процента, че е безопасна.

Росен Плевнелиев посреща американския държавен секретар в президентството. Снимка БГНЕС

Борисов и Кери са обсъдили още проекта за строеж на VІ блок в АЕЦ "Козлодуй". Българският премиер припомни, че има създадена работна група, която анализира проекта. Кери обясни, че една от възможностите за финансиране на евентуалния бъдещ реактор е американската "Ексимбанк".

"Поискал съм "Уестингхаус" да инвестира у нас, а "Ексимбанк" да търси финансова схема, която да не ни задължава допълнително, да не изисква държавни гаранции и да не товари бюджетния дефицит на страната", каза Борисов.

Сътрудничеството в рамките на НАТО бе също една от основните обсъдени теми.

"България и САЩ ще задълбочат своите съвместни учения. Нужна е и оптимизация на българските сили, за да бъдат съвместими с пакта", заяви Кери.

Атакисти протестираща срещу госта с плакат на френско-английски език и руско знаме.

Ангажираността на САЩ към България и останалите членки на НАТО е непоклатима, както е според изискванията на член 5 на пакта, увери Кери. Според този член нападението срещу една страна от алианса се третира като атака срещу целия военен блок.

Според него България трябва да засили "своите усилия във върховенството на закона и борбата срещу корупцията. Кери увери, че САЩ подкрепят плановете на България за реформиране на съдебната система. Самият той имал голям опит в това начинание първо като прокурор, а след това - като сенатор. И знае, че корупцията е еднакво опасна във всички региони на света.

Най-накрая Кери даде да се разбере, въпреки че не го спомена в прав текст, че поне засега няма изгледи САЩ да премахнат визите за българи.

"Приветстваме безвизов режим между България и САЩ. Но това зависи единствено от изпълнението на условията, с които страната ви все още се разминава драстично. Това е много специфична програма. Не можем просто да включим или изключим една страна от нея. Има изискване процентът на отказаните визи да падне под 3% и да има електронни паспорти", каза Кери. И изтъкна, че през 2014 г. отказаните визи за българи от САЩ са петкратно повече - 15,2 процента.

Първата среща на Кери на българска територия всъщност бе с британския външен министър Филип Хамънд, който дойде на визита у нас вчера. Двамата закусваха заедно тази сутрин.

Официалната част от посещението на госта започна със среща с президента Росен Плевнелиев. Държавният глава увери дипломат номер 1 на Вашингтон, че страната ни ще отделя повече средства за отбрана.

Той каза също, че очаква 2015 г. да бъде годината на реформите у нас, с което институциите да пристъпят към решаването на проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването.

На срещата на Кери с домакина му Даниел Митов бе решено да бъдат създадени работни групи в 4 области, а чрез редовни срещи във Вашингтон и София ще се обсъждат двустранни, регионални и глобални въпроси. Областите са следните: сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите.

От София Кери заминава още тази вечер за Париж. На въпрос на американски журналисти дали това е извинение за отсъствието на президента Барак Обама от Републиканския марш в памет на жертвите на терористичните атентати той отговори, че отива във Франция, за да "изразя любовта на американците към тази страна и нейния народ".

Кери добави, че не е изключено да се срещне в Париж с намиращия се по същото време там негов ирански колега Мохамед Зариф и да обсъдят ядрената програма на Техеран. Такава среща обаче не е предвидена по програма.

Два протеста в София съпроводиха визитата на Джон Кери.

Депутати от "Атака" се събраха пред сградата на БНБ заради огражденията около президенството. Те носеха плакати, на които на френско-английски език пишеше Je suis bulgarian ("Аз съм българин") - асоциация с лозунга "Аз съм Шарли", издигнат във Франция след парижките атентати. На английски език бе изписано, че протестиращите са против добив на шистов газ, война с Русия и Трансатлантическото търговско инвестиционно партньорство. Там се вееше и руско знаме.

"САЩ=терор", гласи плакат, издигнат от организираните чрез фейсбук надпартийни протестиращи.

Друга група демонстранти се бе организирала чрез фейсбук. Те твърдяха, че не са обвързани с никаква партия. Протестиращите издигнаха лозунга "Кери, върви си у дома" под звуците на съветската песен "Свещена война".