Има 5 болници, които в разрез с разпореждане на Министерството на финансите са държали парите си в КТБ. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред ресорната парламентарна комисия.

"Гарантирам, че ще бъдат предприети мерки срещу управата на тези болници“, обясни министърът на здравеопазването, но не даде повече подробности. 

Москов посочи, че ако болниците откриват болници в различни градове под формата на филиали няма да могат да получат разрешение. От думите му стана ясно, че ако РЗИ не позволи откриването на филиал това няма как да стане. Москов обясни, че в момента амбицията на министерството е радикално да се промени системата на работоспособността при хората.
„Няма нужда от ТЕЛ за хората или от специален вид медик, който да няма нужда да работи само на едно място“, каза Москов. От думите му стана ясно, че лекар, който може да работи по специалността си няма нужда да се създават специални комисии за ТЕЛК-ове, защото обикновените лекари не могат да правят такива оценки. 

 

На базата на стратегията за развитие на Спешната помощ и на документа, изработен там, мога да каже, че разчитаме на финансиране на тази концепция за реформа в Спешната помощ в размер на 85 милиона евро. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на заседание на Комисията по здравеопазване в отговор на въпрос за Европейската стратегия за здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че стратегията на ЕК за редактирана на готова да влезе в пленарна зала до края на месеца. „Тази концепция ще развие и преобрази начина за това как изглежда Спешна помощ. Вторият ни приоритет е свързан с концепцията за електронно здравеопазване и този документ вече е валидиран и одобрен от европейските ни партньори“, уточни Москов. „За програмите за конкурентоспособност ще търсим допълнително финансиране. Всички сме наясно, че трябва да се продължи да се работи в сферата на Спешна помощ",каза той. 

Даде се срок от два месеца на Министерство на здравеопазването и МВР да се реши проблемът с телефон 112 и 150. Това каза по време на комисията по здравеопазване министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Петър Москов поясни, че се надява скоро да получи дефиниция за това какво е „спешност“ . Москов коментира, че според него общото събрание на болницата трябва да може да я управлява, а това сега е блокирано. 
„За мен собственикът на болницата трябва да носи отговорност за инфраструктура, което е много важно, за да може парите от здравни вноски да влизат за лекарства и пари за заплати на лекари“, коментира още Москов. „Запазихме категорично цялостната методика, по която министерството финансира болниците в далечни райони. Ще поддържаме ангажимента, който държавата е имала в здравните заведения и да има политическа стабилност за болничното заведение е свързано с това собственикът да го развива и да го прави устойчиво във времето“, допълни Петър Москов.