Управляващите ще ускорят изграждането на оградата по границата с Турция, която има за цел да предпазва страната от бежанския поток. Това стана ясно вчера, след като правната комисия гласува изменение в закона за обществените поръчки. С него изграждането на оградата бе изключено от процедурите на закона.

11 депутати подкрепиха промяната, против нямаше, а четирима се въздържаха. "Има извънредност на ситуацията, очакват се няколкостотин хиляди бежанци. Без да ангажирам парламентарната група на БСП аз ще подкрепя тази промяна, защото само процедурата за обществената поръчка с обжалванията може да отнеме една година. Надявам се, че няма да има злоупотреби". Това каза Мая Манолова (БСП).

Депутатът от ДПС Четин Казак пък заяви, че ще гласува въздържал се. "Каква е тази тенденция за всеки отделен случай да променяме закона? Каква е тази черезвичайност, спешност? Има достатъчно време да се проведе поръчка", смята Казак.

В пърия ден от от новата сесия на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни на премиера Бойко Борисов, че изграждането на оградата е записано в коалиционното споразумение. "Ангажиментите трябва да се изпълняват", многозначително заяви Симеонов. Борисов му отговори, че е готов още другата седмица да почне изграждането на оградата ако се направи изключение от закона за обществените поръчки.