Държавни и контролни институции напоследък (безпрецедентно) отново оказват натиск върху отделни медии и журналисти заради техните разследвания на банковата криза у нас. Целта е сплашването им и чрез налагане на сериозни финансови санкции, да бъде укрита от обществото важна информация за аферата КТБ и свързаните с нея хора с политическа и икономическа власт.

Мрежата за свободно слово приема отправените в последните седмици искания от Комисията за финансов надзор към различни медии като опит за откровена цензура. Вече е съставен акт на Медиапул заради журналистически материали за КТБ, а Бивол и Капитал  също са в подобна процедура.

"Икономедия" първа получи наказателно постановление за рекордните 150 000 лева и още 10 000 за отказ на журналистите да назован източниците си. За сравнение KPMG бяха глобени 100 000 лева за заверка на особените балансина Корпоративна търговска банка.

Исканията на КФН в момента нямат законови основания. Комисията има правомощия по отношение на лица, участващи на финансовия пазар, но няма

никакви правомощия по отношение на медиите, които по никакъв начин не са участници в този пазар.  Изборът, който налага КФН е медиите да платят или да дадат три имена, адрес и единен граждански номер на източниците си на информация. От КФН търсят от журналистите сметка за данни, съществуващи в публичните регистри и ги питат кога и кой ги е публикувал. Също с три имена, единен граждански номер и адрес. 

Комисията в същото време отказва да си свърши работата като отправи същите въпроси към други държавни институции, които могат да потвърдят или отхвърлят изнесеното. Информацията, която чрез сплашване и глоби на медиите КФН се опитва да спести на обществото не е „невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини", както пише в закона.

Напомняме, че това не се случва за първи път през последните години. Вече имаме една фалирала банка, която до скоро с помощта на държавата оказваше същия натиск върху журналистите, изкупуваше цели медии с цел изкривяване на фактите и налагане на цензура върху истината за управлението й, а хора с икономическа власт откровено злоупотребяваха и търгуваха с влияние. 

В края на миналата година с глоба в размер на 100 хил. лв. за публикациите си, отнасящи се до рисковете пред банковата система у нас, беше глобено и дружеството  „Алпико пъблишинг“, собственик на вестник „Зов Нюз” във Враца. 

Подобни наказателни акции срещу свободата на медиите в България не могат да бъдат дело на един или друг банкер. От обществен интерес е да стане ясно КОЙ или КОИ други личности и институции са замесени в укриването на истината и се опитват да манипулират обществото. Защото се оказа, че всички тепърва ще плащаме аферата Корпоративна търговска банка.

Свободата на словото у нас е гарантирана от Конституцията. 

 

Съюзът на издателите в България изразява категоричното си несъгласие с утвърждаващата се практика на Комисията за финансов надзор (КФН) да налага глоби на журналисти и медии, като заедно с това им оказва незаконен натиск да разкриват източниците си на информация. В последните месеци сме свидетели на зачестяването на тези случаи  с безпрецедентната по размера си глоба за "Икономедиа" АД, издател на "Капитал" и "Дневник" и предприетите подобни действия спрямо информационните сайтове "Мediapool" и "Бивол". 

  Бихме искали да напомним на членовете на КФН, че както тяхната  задача е да следят и регулират финансовия пазар, така  и работата на журналистите и медиите е да информират обществото. И те са особено задължени да го правят, когато има основателни съмнения за нарушения на финансовото законодателство и дефицит на информация от регулаторните органи.

  Тенденцията за необосновано налагане на финансови санкции на медии и журналисти от страна на КФН, съчетано с исканията за разкриване на източниците на информация, е изключително опасна за свободата на словото. Тези действия застрашават конституционното право на информираност на обществото, включително за възможни лоши практики на участниците на финансовия пазар. 

  Недопустимо е също така в страна членка на Европейския съюз държавна институция да оказва подобен, граничещ с цензура, натиск върху медии и журналисти. За нас няма съмнение, че поведението на КФН ще влоши още повече образа на България като страна с все по-несвободни медии, както сочат в последните години данните и анализите на авторитетни международни журналистически и правозащитни организации.

Съюз на издателите в България