"Ако не се разсече националпопулисткия възел, който е оплетен около врата на Бойко Борисов, предсрочните избори може да се наложат до края на 2015 година. Това не е закана или заплаха, а един обективен анализ за това, че едни толкова ясни контрасти образуват такава формула на властта, която ще образува вътрешна нестабилност." 

Така отговори лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия на въпроса заплашва ли движението с предсрочни избори. Той беше категоричен, че проблемът на управлението не е в статута на ДПС, тъй като партията е в опозиция. По думите му в момента не се говори достатъчно за преяждането с власт.

"Добрите няма как да преяждат с власт, Реформаторите с 23 депутати имат 7 министри, това не е преяждане с власт", посочи иронично Местан.

Лидертът на движението подчерта, че когато партията му е имала трима министри и 36 депутати, е коментирано точно обратното. Той припомни, че нестабилност в управляващата коалиция вече има и посочи като пример гласуването на плоския данък, при което ДПС подкрепи ГЕРБ, докато негови партньори във властта не го направиха. Местан посочи, че това е белег за "управленска и реформаторска немощ"  и ако предложението беше гласувано, това би означавало край на кабинета "Борисов 2". 

Местан отрече за сближаване "във видимата и невидимата област", както заяви президентът Георги Първанов, между ДПС и ГЕРБ. По думите му вотът на двете партии случайно съвпада и не става въпрос за близки отношения и подкрепа към Борисов. 

На въпрос за остраняването на кадри на ДПС като антикорупционна мярка, той изтъкна, че управляващите са стигнали до ниво "счетоводители и обикновени горски".

"Националистите днес могат да празнуват. Българската гора е етнически прочистена", заяви Местан.

По думите му от 400-500 кадри на ДПС в ешалона на властта са останали сигурно стотина, за които лидерите на Реформаторския блок твърдят, че стопирали реформите. Той определи подобни изказвания като "празно дърдорене" и опит за оправдаване на "управленска и реформаторска немощ".

"Управлението има националпопулистки товар с несъвместимост на крайноляво и крайнодясно. Неуспехът на всяко едно правителство се заплаща от всички нас", каза още Местан.

Лидерът на ДПС коментира тезата на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, че партията му ще убеди ромите да излязат на протест срещу управлението така:

Защитаваме ромите с легални политически средства, ние не сме синдикат да оранизираме протести.

На въпрос дали вижда премиера Бойко Борисов като президент и ще даде ли подкрепата си за него, той заяви: 

"Твърде рано е, но ако ме питате дали четем в новата роля на г-н Борисов подобна стратегия, мисля, че има основания за анализаторите, които виждат в поведението му по-скоро президент отколкото министър председател. Той дава такива знаци. Въпросът с ролята на обединителя не е въпрос само на декларации. Най-важното нещо, което чухме от него беше преоценката на възродителния процес. Ние наистина сме съгласни с необходимостта от ново качество на диалога"

Местан допълни, че трябва да се анализира как се връзва това с признанието на Валери Симоенов, че кабинета "Борисов 2" следва императива на Патриотичния фронт ДПС да бъде извадено, изчегъртано от общественополитическия живот на страната.

По повод на кървавия атентат срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо", лидерът на ДПС заяви, че тероризмът трябва да бъде осъден строго, но не даде отговор на въпроса как лично той гледа на карикатурите.

"Смятам, че религиозна неприкосновеност и свобода на словото не могат да се сблъскват. Теороризмът трябва да бъде осъден категорично. Чувствата на един мюсюлманин са отделна тема, нищо не може да оправдае отнемането на човешки живот" 

Попитан дали са верни слуховете за влошаване на отношенията му с Ахмед Доган, Местан заяви:

"Това е по-скоро мечтата на нашите политчески опоненти."