"Възторгът би бил пресилен, отрицанието – неуместно."

Така зам.-председателят на парламентарната група на" БСП лява България" определи посещението на американския държавен секретар Джон Кери у нас.

"Едно смущаващо у мен усещане остана, че това посещение носеше характер на нещо утешително. Т.е. утешение на пълния крах и провал по отношение на големите проекти в енергетиката. Както видяхте вчера, вече дори не става дума за газов хъб до Варна, а до газов хъб до българо-турската граница", посочи Найденов.

Той посочи, че не могат да бъдат отречени сигналите на това посещение.

"Очаквах или очаквахме по-осезаеми резултати в посочените области, отбеляза той. Имаме посещение от няколко часа. При толкова много срещи, това означава прелитане над темите и незадълбочаване в тях“.

Бившият министър на отбраната заяви, че няма нищо необичайно и нищо извънредно в посещението на амеркинаския държавен секретар, освен факта, че съвпаднало с посещението на британския външен министър.

"Бих отбелязал препотвърждаването на стратегическото партньорство, което е продукт от 2006 година и автоматично може да бъде продължено", коментира Ангелов.

Найденов посочи, че за да се говори за енергийна независимост и диверсификация, трябва да има трасета и количества, които да я гарантират.

"Ангажиментът на САЩ по отношение на единна и силна Европа и цялата онази загриженост, която бе демонстрирана по отношение на енергийната независимост. Трябва да добавим и формирането на работните групи. Известно учудваме буди фактът за създаването на работна група в отбраната и сигурността. В отбраната отдавна има такава. Аз бих бил щастлив да чуя, че бихме могли да очакваме двойно повече средства за модернизация на армията, на военновъздушните сили, нови кораби и т.н.",заяви бившият министър на отбраната. 

"Остава впечатлението, че по отношение на газопроводите, ние се ползваме с еднаква степен на недоверие и от двете големи сили" – Русия и САЩ, обобщи  Найденов.