Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, подготвя законодателни промени, предвиждащи конфискация на имущество и активи на европейски и американски компании, включително и частни, предаде РИА Новости.

Поправките са в отговор на готвените от САЩ и ЕС санкции срещу Москва заради кризата в Украйна.

"Всички санкции трябва да са взаимни", коментира Андрей Клишас - шефът на Съвета на федерацията по конституционното законодателство.

Поправките ще позволят на президента Владимир Путин и правителството да защитят суверенитета на страната, допълва Клишас. Той не се съмнява, че подобна възможност съответства на европейските стандарти. Той даде за пример Кипър, където подобна конфискация е била едно от условията на Брюксел за предоставяне на помощи.

ЕС и САЩ заплашиха Русия със санкции, ако не изтегли войските си от Украйна. Утре в Брюксел ще се състои извънредна среща на върха на Евросъюза, посветена на кризата в Крим. Брюксел заплаши Москва със спиране на преговорите за отмяна на визите за руски граждани. Вашингтон заплаши със замразяване на сметки на руски представители и компании.

Вчера пък Русия предупреди, че може като отговор да се откаже от американския долар като своя резервна валута.