"Филаделфия Игълс" и "Канзас Сити Чийфс" ще спорят на 57-ия финал по американски футбол Супербоул на 12 февруари в Глендейл, Аризона. През миналата нощ наше време се играха финалите на Националната (НФК) и Американската конференция (АФК) - те имат статута на полуфинали.

В по-ранния двубой "Игълс" разби "Сан Франциско Фортинайнърс" с 31:7 като домакин. Очакваше се равностоен двубой с късна развръзка, но това не се случи най-вече заради контузии в тима на "Найнърс". 

Още в началните минути куотърбекът на гостите Брок Пърди бе блокиран и получи удар в ръката, което доведе до травма и напускане на терена. Младокът нашумя с това, бе миналото лято бе избран с последния номер в избора на новобранци в НФЛ. Бъдейки трети подавач в състава, той получи шанс да играе, тъй като титулярят Трей Ланс и първият му заместник Джими Гарополо получиха контузии.

До снощи бе почти перфектен, записвайки само победи, две от които в плейофите. При контузията му обаче "орлите" отнеха и топката от своя съперник, а нататък доминираха и с добрата си защита, и с балансираното нападение. На всичко отгоре контузен бе поредният играч на поста куотърбек в "Сан Франциско" - Джош Джонсън, така Пърди, който преди това излезе от терена, доигра срещата с травма в лакътя.

По-късно битката между вече оформилите се съперници в АФК "Канзас Сити Чийфс" и "Синсинати Бенгълс" бе далеч по-интересна и решена драматично - 23:20 в последните секунди. 

Това бе повторение на миналогодишния финал на конференцията, в който "Бенгълс" взе връх след продължения - 27:24, но после загуби на големия финал от "Лос Анджелис Рамс".

Сега "Чийфс" взе реванш и ще играе на третия си финал в последните пет сезона, воден от куотърбека-мегазвезда Патрик Махоумс, превъзмогнал травма в крака във втори пореден мач.

Секунди преди края - при равен резултат 20:20 и задаващо се продължение, той организира победна атака, при която помогна и съдийско решение за неправомерно избутване срещу Махоумс извън терена. 

Така се стигна до фийлдгол (3 т.), реализиран три секунди преди края.

За първи път в историята на Супербоул и двамата титулярни куотърбекове са тъмнокожи - Махоумс и Джейлън Хъртс, който направи солиден мач срещу "Сан Франциско".

На финала след две седмици на 73-хилядния стадион край Финикс в шоуто на полувремето ще се изяави Риана. Мачът започва в нощта на неделя срещу понеделник (12-13 февруари), около 01:30 часа.