След Демократи за силна България (в събота) и "Да, България" (в неделя) и "Зелено движение" взе решение за преговори с "Продължаваме промяната" за общо явяване на предстоящите напролет парламентарни избори. Така на практика и трите формации в коалицията "Демократична България" дадоха зелена светлина за обединение с формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

"Националният съвет на "Зелено движение" взе решение за преговори между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за съвместно явяване на парламентарните избори. Опитът от последните години доказа, че борбата за просперираща България може да бъде успешна само чрез създаването на общ фронт на реформаторските сили. Споделените ценности между "Демократична България" и "Продължаваме промяната"  ще бъдат в основата на заявката да бъдем първа политическа сила с ясен план за постигане на големите цели пред страната ни: европейска интеграция, реформаторско управление, конкурентна и зелена икономика. Ценностите на "Зелено движение" – зелена икономика, чиста енергия, устойчиво развитие, опазване на околната среда, борба с климатичните промени са естествена част от модерната визия, която ще се стремим да изградим заедно с партньорите от ДБ и ПП" - посочват в кратко съобщение "Зелените".

Предстои подписване на коалиционно споразумение между ДБ и ПП, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, както и създаване на програма за управление на коалицията, "която да отразява идеологическите разлики между ДБ и ПП, да гарантира дясно-центристката идентичност на ДБ и нейните приоритети за модернизация на страната, насочени към иновациите и икономика с висока добавена стойност, дигиталната трансформация, стремеж към балансиран бюджет, реформиране на институциите в страната и постигане на върховенство на правото". 

Както Клуб Z писа, при неофициалните разговори се обсъжда решенията да се взимат с т.нар. квалифицирано мнозинство от 2/3. Финансирането на кампанията ще е общо. Водят се разговори и за името на предизборната коалиция, като то все още не е уточнено, тъй като и двете страни искат да съдържа нещо от имената формациите им. 

Най-големият въпрос обаче е установяването а това коя формация каква точно тежест има - с оглед реденето и на листите и получаването на предполагаемите мандати. Ще се взимат предвид и данните от сегашните социологически проучвания, а не само от резултата от последните парламентарни избори. Малък щрих е, че ще трябва да се вземе предвид и преизчисляването на мандатите, което се налага от резултатите от последното национално преброяване, като се вземе предвид, че някои по-малки области ще дадат допълнителни депутати на София и Пловдив. 

Подреждането на листите се очертава като сериозно предизвикателство, като се има предвид, че ДБ и ПП са коалиции. Първата се състои от "Да, България", ДСБ, "Зелено движение". В "Промяната" пък влизат още "Волт", "Средна европейска класа", както и и отцепници от "Има такъв народ", които тя приюти на вота през октомври м.г. и сега са депутати от листата й. Търси се място и за още един знаков депутат – Явор Божанков, който БСП изключи заради позициите му против войната в Украйна и връщането на хартиената бюлетина като масов способ за гласуване.

Друг потенциален проблем – преференциите. От ДБ имат традиция в преференциалните битки и нейния електорат традиционно се възползва от възможността да пренарежда листите. Кандидатите на дясната коалиция водят силни индивидуални кампании, поощрявано от ръководството публично, но създаващо вътрешно напрежение. В този смисъл, от ПП са в риск, въпреки че пак традиционно, десните имат силни позиции само в големите градове.