7 млрд. евро директни плащания ще получат българските земеделски производители до 2020 г. Това е с близо 2 млрд. евро повече от стария програмен период.

Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в отговор на въпрос на редовния петъчен парламентарен контрол. 

"Средният размер на директните плащания за България е много близо до 90 % от средното плащане за ЕС. С по-нисък размер на плащане от България са девет държави - Великобритания, Полша, Португалия, Словакия, Хърватия, Румъния, Литва, Естония и Латвия", похвали се Дончев. 

По думите му най-големи субсидии ще вземат животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите.

"В предишния програмен период, фермерите от тези сектори получаваха 3.5% от общото финансиране. В текущия програмен период финансирането за тях ще достигне 13%, което според мен е добра новина предвид потенциала на тези сектори за формиране на по-висока добавена стойност, както и за генериране на повече заетост", посочи вицепремиерът.

Той отчете още, че схемите за директни плащания бележат изключително висока усвояемост - 99% от всички средства за 2013 г.