Ранните записвания за почивки по българското Черномория са с 4-5 процента ръст спрямо рекордните нива от миналата година. Увеличението се дължи основно от рускоговорящи туристи от Русия, Украйна, Молдова, Казахстан и Беларус, заяви за Клуб Z председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Според него все още не се забелязва каквото и да е отражение върху резервациите заради кризата в Украйна.

"Всеки ден палим свещ конфликтът в Украйна да свърши и да се намери политическо решение. В противен случай не ни чака нищо добро", каза Рагин.

Той обаче е оптимист, тъй като "нито Евросъюзът, нито Русия имат интерес от нестабилност".

"Германия чака на евтиния руски газ за впечатляващия си икономически ръст, борсата в Москва се срива, а рублата се обезценява, в този конфликт няма печеливши, което ме кара да съм оптимист, че скоро ще бъде намерен компромис", смята председателят на хотелиерската асоциация.

Според данните на Националния статистически институт през миналата година туристите от Русия са изпреварили по брой и по реализирани нощувки тези от Германия. Хотелите ни са реализирали 2,823 милиона нощувки на руснаци, което ги прави номер 1 на българския пазар. Реалният им принос обаче е много по-голям, тъй като други над 300 000 руснаци имат ваканционни имоти у нас. 

Украинците също все по-често идват на лятна почивка в България. През миналата година броят на нощувките им е над 720 000, което представлява ръст от 20 процента спрямо 2012 г., показват данните на НСИ.

"На практика ние не можем да се лишим от рускоговорящите туристи. Те са традиционни за пазара ни, допада им културата ни, климата и харчат най-много пари при почивката си у нас", обяснява Рагин. Затова според него евентуален отлив на тези туристи няма как да бъде компенсиран.

Два от най-големите руски туроператори вече решиха да стъпят на българския пазар, като отговорят на засилващия се интерес на руснаци да почиват у нас. От "Корал травел" и "Пегас туристик" планират полети до Бургас и Варна, почивки в по-големите морски курорти и допълнителни екскурзии на място.