Премиерът Бойко Борисов да координира институциите, отговорни за миграционния поток, а вицепремиерката Меглена Кунева, която отговаряше за това, да търси допълнителни средства от ЕС за справяне с проблема с бежанците. Това поиска с декларация парламентарната група на БСП по време на парламентарния контрол днес.

Искането представи говорителят на партията Атанас Мерджанов. Според левицата, Кунева е напълно неподготвена за събитията, а и няма как настоящия кабинет да е подготвен, след като по време на кабинета "Орешарски" са бойкотирали работата на парламента при обсъждането на мерките за бежанците.

Мерджанов остро разкритикува и молбата на Борисов в сряда да се промени закона, за да бъде направена оградата по турската граница без обществена поръчка.

 "Упрекнахте ни, че поискахме да няма обществена поръчка за изграждането на ограда по турската граница, а в сряда Борисов поиска точно това", посочи говорителят на левицата

БСП действително също се опитаха да прескочат дългата процедура по обществена поръчка. Мерджанов подчерта, че това е двоен стандарт.

В сряда, по време на блиц-контрола, лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов поиска ясни срокове за построяването на "защитното съоръжение" на границата ни с Турция, един от основните приоритети в програмата на Фронта. В отговор Борисов призна, че заради нуждата от обществена поръчка, построяването на оградата ще се забави с месеци. И призова депутатите да подкрепят промени в закона, които да премахнат нуждата от процедурата.

Вчера представители на управляващите четири партии предложиха поправки в Закона за обществените поръчки, чрез които оградата да бъде обявена за обект на националната сигурност, и по този начин да се прескочи обществената поръчка.

Мерджанов критикува и свалянето на охраната по южната ни граница преди пълното изграждане на "защитното съоръжение", както и повторното назначаване на Никола Казаков като ръководител на Агенцията по бежанците.

Казаков беше отстранен от поста през 2013 г. с аргумента, че незадоволително са организирани всички процеси по проучвания и предоставяне на статут на бежанец, организацията в местата за настаняване, и незадоволително са осъществени взаимодействията с европейските институции. По каква логика се назначава отново някой, махнат заради неподготвеност да се справи с миграционната вълна, пита БСП.

Въпреки критичната декларация, Мерджанов подчерта, бе БСП ще подкрепи мерките на правителството:

"Не можем да пренебрегнем факта, че миграционния поток може да инфилтрира терористи. Терористи и каналджии не се интересуват кой е на власт"