На САЩ не им трябва българският шистов газ, твърди посланичката ни във Вашингтон Елена Поптодорова в коментар пред БНТ за визитата на щатския държавен секретар Джон Кери у нас.

 “Едва ли не се подсказва за натиск от страна на САЩ по отношение на добива на шистов газ. Заявявам, че такова нещо не съществува. На САЩ не им е нужен български шистов газ. Те имат достатъчно, при това произвеждан сигурно, което доведе до един ръст на икономиката им в последните 4, 5–5 години, който е несравним с други икономики в света… Така че който се опитва да прокарва тезата за натиск върху България за добив на шистов газ от Америка, не желае доброто на България”, обяви Поптодорова.

Поптодорова отхвърли твърденията, че визитата на американския държавен секретар е имала за цел да отправя сигнали към Русия. Според нея основните причини за спирането на проекта “Южен поток” са финансови, а не политически. 

"Това, че проектът е неосъществим по тези причини, винаги се е знаело в експертните среди, сега стана известно и в публичен план", заяви посланичката. Според нея няма да бъде изненада, ако не бъде осъществен и следващият вариант за преноса на руски газ - а именно „Турски поток“. „Този проект също няма да се случи", прогнозира Поптодорова и допълни, че "той няма да се случи поне във вида, в който бе обявен, за да бъде ударена България“.

По време на посещението на Джон Кери у нас постигнахме по-голяма конкретика от когато и да е било, за първи път има толкова фокусирани мнения, предложения, решения “за българските неволи”. Визитата се случи във важен за България момент и “смятам, че хванахме най-острите, най-неотложните въпроси”, смята тя.

"Аз настоявах за това посещение от септември миналата година и съм лично удовлетворена, че то стана в конкретен контекст, който е и регионален, и глобален, и много български – достигнахме до конкретни български интереси, които да бъдат обсъдени и да се търси най-доброто решение", добави посланичката.