Руският Следствен комитет обяви за международно издирване лидера на украинското движение "Десен сектор" Дмитрий Ярош, предаде ИТАР-ТАСС.

Той е обвинен в призив за терористична дейност чрез средства за масова информация. Руските магистрати не уточнавят за какви призиви става дума. Вероятно обаче Москва има предвид апела на "Десен сектор" за всеобща мобилизация, обявен на 1 март. Това стана, след като руският президент Владимир Путин получи разрешение от долната камара на парламента в Москва да прати войска в Украйна.

Не е изключено да става дума и за скорошно обръщение, разпространено в руската социална мрежа "В контакте". В него ярош призоваваше чеченския бунтовнически лидер Доку Умаров, също издирван от Русия, да дойде в Украйна и да подкрепи антируските сили. По-късно от "Десен сектор" заявиха, че в профила на Ярош в мрежата са проникнали хакери и те изпратили съобщението от негово име.

Ярош и партията му бяха сред най-твърдолинейните протестиращи по време на бунтовете в Киев срещу отказа за подписване на споразумение за асоцииране в ЕС. "Десен сектор" отказа дори да изпълни условията на украинските власти заизтегляне от Майдана в Киев срещу освобождаване на арестуваните пдемонстранти.