"Ако не се разсече националпопулисткият възел, оплетен около врата на Бойко Борисов, предсрочните избори могат да се окажат необходимост до края на 2015 г.". Това бе поредното предупреждение, отправено от лидера на ДПС Лютви Местан преди дни към управляващото мнозинство заради присъствието на Патриотичния фронт (ПФ) в него.

Към ДПС винаги е имало много критики през годините. Едно обаче не може да се отрече. Обикновено водещите политици на тази партия звучат логично и аргументирано, когато анализират, особено публично, политическата обстановка в България. Изказването на Местан обаче е по-скоро изключение от правилото. Не е особено екзактно, ако използваме любимия му израз.

Фактите и логиката сочат точно обратното. Предсрочните избори могат да е окажат необходимост, ако ПФ освободи врата на Борисов от "националпопулисткия възел" и реши да напусне мнозинството. Защото ако това се случи, ще е много вероятно Реформаторският блок (РБ) също да се разграничи от управлението. Едва ли т.нар. автентични десни, и особено техните не чак толкова многобройни избиратели, ще са особено щастливи, ако блока управлява с ГЕРБ и АБВ (и с евентуалната подкрепа на ДПС)...А за десницата, за разлика от ДПС, мнението на избирателите е от изключително важно значение.

Положението на реформаторите ще стане особено утежняващо, ако ДПС играе ролята на патерица. И тук идва естественият въпрос: дали пък точно това не е идеята на Местан? В крайна сметка той предложи да бъде патерица на ГЕРБ, осигурявайки подкрепа без постове във властта, още преди да бъде съставено настоящото правителство.

Националистическите формации са не особено приятно явление в българската политика. Тяхната подкрепа за дадено правителство обаче няма как да доведе до неговото падане. Не златният пръст на "Атака" беше обстоятелството, което свали правителството на Пламен Орешарски. Присъствието на ПФ също едва ли ще се окаже фатално за настоящото мнозинство. Още повече, че партньорите в коалицията успяха да преодолеят една сериозна криза, породена от разминавания с патриотите, относно някои кадрови назначения.

Вторият кабинет на Борисов ще приключи своето съществуване в момента, в който стане ясно, че той поддържа някакъв вид достлук с ДПС. И ще е най-добре ако Местан и актива на движението, вместо да анализират управляващото мнозинство, да си зададат въпроса защо "националпопулсткият възел" в момента е по-приемлив от прегръдката на ДПС.