Виждали сте ваши приятели във фейсбук да сменят профилните си снимки и да използват портрети на популярни личности. Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев и най-вече Делян Пеевски често са се появявали като профилни снимки на хора, с които изобщо не се познават лично. По този начин някои потребители на фейсбук изразяват позиция, протестират или просто се шегуват с популярни личности и събития.

Иван Червенков не е изключение. След като Комисията за финансов надзор (КФН) наложи безпрецедентни глоби на "Икономедиа" и "Зов нюз", председателят на комисията Стоян Мавродиев бе обвинен, че се опитва да налага цензура и стана обект на многобройни шеги в социалните мрежи. Тогава Иван Червенков слага снимка на Мавродиев като своя профилна снимка. 

Днес следобед обаче получава съобщение лично от Стоян Мавродиев. 

"Izpolzvate moja snimka za prifile photo. Molja da bade nezabavno premahnata ot profila vi, zashtoto predstavljava zloupotreba s lichni danni i v protiven sluchai shte bada pronuden da seziram MVR, Prokuraturata i drugite kompetentni organi!"

Иван отговаря:

"Бихте ли писали на разбираем език, понеже съобщението Ви не се чете. Благодаря."

Не чака дълго за отговор. След минути полуава ново съобщение от профила на Стоян Мавродиев

"Използвате незаконно моя снимка. Факт, с който напълно сте наясно. Моля да я свалите от профила си незабавно. Това е нарушение на закона. Струва ми се недостойно и срамно да се криете зад чужда снимка и лице, вместо да използвате своето. Мисля, че както езика, така и посланието ми са достатъчно ясни. В противен случай ще бъда принуден да сезирам компетентните институции".

Клуб Z се свърза с Иван, който бе изненадан от ултимативния тон на Мавродиев. Той изрази готовност да премахне снимката, ако наистина злоупотребява с лични данни на шефа на КФН. Случаят обаче не е такъв.

Потърсихме за коментар адвокат Емил Георгиев, чиято практика е свързана с пресечната точка между правото и информационните технологии.

Той припомни, че "обществен интерес от по-висш порядък би оправдал налагане на ограничение на конституционно гарантирани човешки права от категорията на абсюлютните, каквото се явява правото на неприкосновеност на личния живот или защитата на личните му данни". 

"В конкретния случай прикрепянето на снимка на Стоян Мавродиев е продуктивано от общественият интерес от по-висш порядък – то е извършено с цел да бъде привлечено вниманието на широк кръг от лица относно свързаните с издадените от ръководената от него КФН наказателни постановления срещу медии, които общественото мнение определя като налагане на цензура", коментира адвокат Георгиев.

Клуб Z потърси Стоян Мавродиев за коментар, но той все още не е отговорил на въпросите ни.