Голямото и дълго говорене за промените в пенсионния модел може да се окаже доста по-скромно от очакванията предвид обявените идеи на управляващото мнозинство. След официалния старт на дългоочакваните дебати по въпроса (макар и при закрита врати) се оказа, че ГЕРБ се кани да внесе предложения с давност около две-три години, които съвсем не са непознати на компетентната аудитория.

Според достоверни източници в бъдеще депутатите ще спорят дали да се намалят административните такси, които универсалните пенсионни фондове събират от клиентите си за това, че управляват средствата им за втора пенсия. В момента частните дружества взимат по 5% от индивидуалната вноска, но ГЕРБ ще предложат този процент да се фиксира в границите от 1 до 3 на сто, за да е по-достъпна за хората. Същинският автор на това предложение обаче е Комисията за финансов надзор (КФН), която още през 2011 г. внесе проект за двойно редуциране на същата такса до 2,5 процента. Тогава парламентът не го прие, независимо че мнозинството пак беше на ГЕРБ. Сега обаче може да получи и по-висока подкрепа, защото зад него застават още Реформаторският блок и ДПС.

Другата нова-стара идея е да се създаде специален Гаранционен фонд, в който пенсионните дружества да превеждат средства, за да не "изгорят" парите за втора пенсия при евентуален фалит на някоя от компаниите. Подобна идея преди време беше лансирана отново от КФН, но не се хареса на самите дружества. Ръководствата им и сега са резервирани, защото ще трябва да попълват фонда със собствени средства, за да гарантират всичките 8 млрд. лв., които управляват в момента. Проблемът е, че прогнозите предвиждат тази сума да порасте до 20 млрд. лв. през следващите 6-7 години и никой не е в състояние да каже дали системата ще е в състояние да защити толкова сериозни вложения.

По този повод се подготвят и промени в изискванията за осигуряване на минимална доходност, но новите правила все още не са уточнени. Преди няколко дни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че според нея пенсионните компании трябва да гарантират поне нулева реална доходност, което означава номиналният ръст на парите от инвестиции да се коригира с инфлацията.

Разбира се, от ГЕРБ не се отказват да преразгледат и спорната поправка в Кодекса за социално осигуряване, приета от депутатите с поправки в Закона за бюджет на държавното обществено осигуряване в края на миналата година. Според текстовете родените след 1959 г. ще могат еднократно да прехвърлят вноските си за втора пенсия към НОИ, а тези, които за първи път започват работа през 2015-а, ще трябва изрично да посочат дали искат да се осигуряват в частен фонд, защото в противен случай парите им ще отиват в обществения. Депутатите от мнозинството са категорични, че с подготвяните промени средствата, прехвърлени в държавното осигуряване, ще могат да се връщат в частен фонд по всяко време. Ще отпадне и срокът от една година, в който младежите да решат къде да отиват вноските им. Но докато това стане, спорните текстове ще останат в сила и средствата ще отиват в НОИ.

Очаква се в най-кратки срокове така оформеният пакет от пенсионни реформи да бъде представен на финансовия министър Владислав Горанов и чак след това да бъде внесен в парламента. По тях депутатите ще работят до 31 март, както сами обещаха. Това е крайният срок, в който трябва да е готова цялостната визия за промените в пенсионната система.