Маршът на солидарността миналата неделя събра над 50 световни лидери, които отидоха в Париж, за да изразят солидарността си, да реагират на терористичните актове и да защитят свободата на словото. Оказва се, че дори и в тази ситуация "свободата на словото" не е проста концепция. 

Маршът в неделя, който събра над 50 световни лидери.

Така например израелският ултраортодоксален вестник HaMevaser подходи творчески и реши, че жени нямат място на това епохално събитие. И премахна с фотошоп германската канцлерка Ангела Меркел, дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини и кметицата на Париж Ан Идалго. Обяснението - жените трябва да бъдат скромни. Окастрената снимка може да бъде наречена сексистка от гледна точка на чистата журналистика, но може и да твърдите, че в духа на свободното слово, трябва да бъде толерирана, отбелязва "Вашингтон пост".  

Факсимиле от ултра ортодоксалния израелски вестник. Жените липсват.

Може би и затова най-добрият отговор на версията на израелския вестник дойде от сатиричен новинарски сайт. 

Ирландският уеб сайт Waterford Whispers реши да предложи нов прочит на същата фотография - този път обаче липсваха всички мъже. На снимката бяха оставени само трите жени - Меркел, Могерини и Идалго. Както във всяка сатира и тук има тъжна истина зад тази снимка, напомня "Вашингтон пост". Миналата година Интерпарламентарният съюз извади статистика, че само 21,8% от депутатите в националните законодателни събрания са жени, дами са само девет от 152 държавни глави.

 

Отговорът на ирландското издание. Тук ги няма мъжете.