Приключи вливането на Юнионбанк в Първа инвестиционна банка (Fibank), стана ясно от съобщение на сайта на Българска фондова борса. Сделката е вписана в Търговския регистър на 4 март и на практика прекратява съществуването на Юнионбанк. Активите на Първа инвестиционна вече възлизат на 8,9 млрд. лв., като 1,45 млрд. от тях са ефект от придобиването на Юнионбанк.

На 4 март е приключила и процедурата по информационното и техническото обединение на двете банки.

Сделката между двете институции беше обявена през август м.г., като в последствие стана ясно, че за 100% от капитала на Юнионбанк Първа инвестиционна е платила 47 млн. лв. на тогавашния й собственик - германската банка Bayern LB. Стойността е сравнително ниска - около 23% от собствения капитал на Юнионбанк, но купувачът трябва да осигури около 300 млн. лв., които да депозира в банката за да компенсира изтеглените от собственика ресурси.

За последната година акциите на Първа инвестиционна банка са поскъпнали с над 122% на Българската фондова борса, като на 5 март се продаваха за 3,923 лева. Това определя пазарна капитализация на институцията от 428 млн. лева. От обявяването на предстоящата сделка - 15 август 2013 г., акциите на Първа инвестиционна са поскъпнали със 72%.